Linkovi

Najmanje 43 osobe poginule u eksplozijama automobila bombi u centru Bagdada


Najmanje 43 osobe poginule u eksplozijama automobila bombi u centru Bagdada

Napadi su se dogodili u prometnoj trgovačkoj četvrti u centru Bagdada, popularnoj medju Šiitima a u eksplozijama su uništene na desetine automobila. U drugim napadima danas je u Iraku stradalo još najmanje 15 ljudi, uključujući jednog zvaničnika ministarstva unutrašnjih poslova. Policij je takodje pronašla 44 tela izrešetana mecima u Bagdadu, a po svemu sudeći reč je o žrtvama verskog nasilja. U medjuvremenu, uticajni šiitski političar Abdul Aziz al-Hakim, vodja Vrhovnog saveta islamske revolucije u Iraku, odbacio je predlog UN o održavanju medjunarodne konferencije o Iraku. Al-Hakim, koji u ponedeljak treba da se u Vašingtonu sastane sa predsednikom Bušom, ocenio je da bi takva konferencija bila «nerazumna i nekorektna».

Buš: Irački narod ne želi podelu Iraka

Komentarišući sastanak sa iračkim premijerom Nurijem Al Malikijem, predsednik Buš izjavio je da mu je Maliki jasno stavio na znanje da irački narod ne želi podelu Iraka. U redovnoj radio poruci naciji, Buš je istakao da mu je Maliki rekao da bi podela Iraka dovela do novog sektaškog nasilja. Američki predsednik kaže da uspeh iračke vlade zavisi od uspeha iračkih snaga bezbednosti i dodaje da se složio sa Malikijem da obuka iračkih vojnika treba da se obavla brže, i u većem obimu. Predsednik Buš priznao je da je nedavno nasilje u Iraku «obeshbrabrujuće», i obećao da će sa liderima obe političke partije u Americi raditi na postizanju konsenzusa o najboljem kursu politike prema Iraku.

Hiljade pristalica Hezbolaha već drugi dan protestuju u Bejrutu

Hiljade pristalica Hezbolaha već drugi dan protestuju u Bejrutu ispred zgrade libanske vlade tražeći ostavku vlade koju podržavaju SAD. Demonstracije su pretežno mirne, a broj učesnika protesta se značajno povećao u toku dana. Libanski premijer Fuad Siniora, koji od početka protesta ne napušta vladine prostorije, odbija da podnese ostavku. On je danas izjavio novinarima da ulične demonstracije neće dati nikakve rezultate i pozvao je Hezbolah da se vrati za pregovarački to.

" hspace=2 src="/serbian/images/ap_britain_italy_Scaramella_1dec06_eng_195.jpg" width=197 align=left vspace=2 border=0>Zdravstveno stanje Marija Skaramele se popravlja

Britanski lekari kažu da se zdravstveno stanje Marija Skaramele, italijanskog saradnika bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litivnjenka popravlja, nakon što je u njegovom telu pronadjen radioaktivni materijal. Lekari kažu da Skaramelini testovi, uprkos pronadjenih tragova polonijuma 210, ne pokazuju znake radioaktivne toksičnosti. Tragovi radioaktivnosti nadjeni su i u uzorcima mokraće Litvinjenkove supruge, ali lekari kažu da njeno zdravlje nije ugroženo. Istvremeno, Irska je saopštila da služba za nuklearni nadzor nije registrovala radioaktivne supstance u mestima koje je posećivao bivši ruski premijer Jegor Gajdar, koji je, prema navodima njegove porodice, otrovan tokom nedavne posete Irskoj. Gajdar se oporavlja u bolnici u Dablinu, nakon što se naglo razboleo prošle nedelje. U medjuvremenu je jedan avion finske kompanije Finnair na kratko zadržan u Moskvi, pošto su prilikom pregleda letelice nadjeni tragovi radijacije. Kasnijim testovima, medjutim, nije otkrivena nikakva radioaktivnost. Nekadašnji agent KBG-a Aleksandar Litivnjenko na samrti je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da je naručio njegovo ubistvo. Ruski ministar odbrane Sergej Ivanov danas je obećao punu saradnju Rusije sa britanskim istražiteljima.

XS
SM
MD
LG