Linkovi

Bio-goriva alternativa sve skupljoj nafti u razvijenim zemljama


Stručnjaci koji prisustvuju konferenciji Ujedinjenih nacija o biološkim gorivima ocenjuju da bi alternativni izvori energije mogli da predstavljaju protivtežu sve skupljim fosilnim gorivima, čija cena posebno opterećuje zemlje u razvoju.

Oštri skok cena nafte stvorio je nove pobednike, i nove gubitnike. Proizvodjači nafte ubirali su rekordne profite, dok uvoznici nafte, posebno zemlje u razvoju, sve teže plaćaju svoje rčune. Ambasador Ugande u kancelariji UN-a u Ženevi, Arsin Balihuta, kaže da razvoj bio-goriva donosi brojne prednosti. On ističe da bi taj razvoj mogao da dovede do smanjenja cena nafte, veće energetske bezbednosti i upotrebe raznovrsnijih izvora energije.


«Njihov razvoj mogao bi doprinese napretku ruralnih regija, posebno u najmanje razvijenim zemljama. Na jednoj od prezentacija ukazano je na zanimljiv podatak – da je najpogodnija oblast za razvoj bio-goriva ekvatorijalni pojas, gde se zapravo nalazi većina najnerazvijenijih zemalja sveta».

Konferencija UN za trgovinu i razvoj (UNKTAD), koja je pokrovitelj trodnevnog skupa, objavila je da je svetska proizvodnja etanola iz šećerne repe, trske i kukuruza za pet godina udvostručena, i iznosi 40 milijardi litara. Ta količina odgovara oko tri procenta svetske potrošnje benzina. Neki analitičari procenjuju da bi bio-goriva do 2020. mogla da čine 20% ukupne potrošnje goriva.

Ministar energetike Zambije, Feliks Mutati, kaže da stanovnici Afrike i dalje siromaše zbog visokih cena goriva, uprkos otpisu dugova i povećanju medjunarodne finansijske pomoći zemljama u razvoju.

«Premda smo imali otpis dugova i povećanje obima pomoći, sve je to nagriženo zbog rastućih cena uvezenih goriva. U konkretnom slučaju Zambije, godišnji otpis našeg duga iznosi oko 150 miliona dolara, ali je uticaj rasta cena nafte veći od te sume.»

Medjutim, postoje i negativne strane proizvodnje bio-goriva. Na primer, UNKTAd navodi da bi uzgoj useva za goriva mogao da ide nauštrb useva za ishranu. Njihova proizvodnja bi iziskivala upotrebu dragocenih vodenih resursa, a mogla bi i da smanji biološku raznovrsnost, odnosno raznolikost živih organizama. Stoga, ekološke prednosti bio-goriva moraju da se uvek procenjuju u odnosu na štetu koju bi mogla da nanesu životnoj sredini.

XS
SM
MD
LG