Linkovi

Trvenje Hamasa i Fataha podstaklo česte sukobe rivalskih milicija


Vladajuća islamska ekstremistička organizacija Hamas je odbacila zahtev suparničkih palestinskih vođa da podnese ostavku. Borba za vlast Hamasa i Fataha se rasplamsava posle prekida razgovora o formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

Vođe Palestinske oslobodilačke organizacije su zatražile da vlada koju predvodi Hamas podnse ostavku, zbog toga što nije uspela da formira umerenu vlast prihvatljivu za Zapad. Palestinski predsednik Mahmud Abas, koji predvodi i Partiju Fatah, okupio je vođstvo Palestinske oslobodilačke organizacije, prethodno saopštivši da su višemesečni razgovori sa Hamasom o vladi nacionalnog jedinstva ušli u «ćorsokak». Abas je gajio nadu da bi takva vlada prekinula međunarodne sankcije koje su obogaljile Palestinsku upravu i ekonomiju. Međutim, Hamas je odbacio glavne međunarodne zahteve za prekid sankcija, odnosno nije pristao da se odrekne nasilja i prizna Izrael. Hamas je onda, nezadovoljan zbog zahteva da podnese ostavku, optužio Abasa i Fatah da pokušavaju da svrgnu izabranu vladu. Palestnski analitičar Vadija Abu Naser kaže da su Fatah i Hamas zahvaćeni sve žešćom borbom za vlast iz koje nema izlaza.

«Danas, u sadašnjim okolnostima, više ne vidim bilo kakvu mogućnost koegzistencije Fataha i Hamasa. Mislim da će zbog toga prevladati uzajamno trvenje.»

Neke vođe Fataha veruju da su jedini izlaz prevremeni izbori. Ali to nije privlačna opcija za Abasa. Iako je vladavina Hamasa donela ekonomske nedaće palestinskom narodu, on je pre manje od godine zbacio s vlasti Fatah, koji se naširoko smatra korumpiranim. Abu Naser kaže da se to shvatanje nije promenilo.

«Nisam siguran da je Fatah, pod sadašnjim uslovima, u stanju da dobije bilo kakve izbore.»

Trvenje Hamasa i Fataha je podstaklo česte sukobe rivalskih milicija. Razgovori o jedinstvu se doneli period relativnog mira, ali je kolaps dijaloga povećao strahovanje od novog nasilja.

XS
SM
MD
LG