Linkovi

Mali broj bazičnih ćelija izaziva rast raka debelog creva


Bazične ćelije su glavne ćelije koje mogu da se podstaknu na rast u svakom telesnom tkivu. Ali u slučaju nekih kancera, mala količina bazičnih ćelija mogla bi da bude razlog za nekontrolisani rast nekih tumora.

Stručnjaci navode da se neki kanceri, bez obzira na agresivni tretman hemoterapijom, izgleda povrate. To se odnosi i na rak dojke, leukemiju i rak mozga. Džon Dik sa univerziteta u Torontu kaže da su istraživačiželeli da saznaju da li je sličan mehanizam i kod raka debelog creva, koji je vodeći uzročnik smrtnosti od raka u mnogim delovima sveta.

«To je veoma važno zbog činjenice da se i dalje, uprkos terapijama koje su nam danas dostupne, rak debelog creva velikom broju ljudi vrati, što znači da naše terapije nisu potpuno delotvorne».

U članku objavljenom u časopisu «Nejčer» (Nature), Dik i njegove kolege opisale su svoj rad sa takozvanim markerom ili proteinom, nazvanim CD 133 u raku debelog creva. CD 133 je predhodno bio u sastavu raka prostate i mozga. Tim proteinom je bogat veoma mali broj ćelija raka debelog creva - jedna u 250. Istraživači su otkrili da se tumor - kada laboratorijskom mišu ubrizgate ljudske ćelije raka debelog creva bogate proteinom CD 133 - naglo poveća, dok se ćelije sa malom količinom tog proteina naglo smanje. U drugom članku objavljenom takođe u časopisu «Nejčer», podržana je teza da je samo veoma mali broj ćelija raka debelog creva odgovoran za rast tumora. Ruđero de Marija iz Visokog instituta za zdravlje u Rimu rekao je da su on i njegove kolege tretirale ćelije raka visokim dozama CD-a 133.

«Imamo ćelije koje su rasle skoro dve godine u kulturama i one mogu da reprodukuju tumor veoma sličan tumoru iz kojeg smo uzeli te ćelije.»

De Mariju i Džona Dika intervjuisali su urednici časopisa «Nejčer», a pre razgovora o samom leku, Dik je rekao da istraživači moraju da ustanove šta kancer čini agresivnim i izrazio nadu da će najnovija otkrića pomoći da se pronađe odgovor.

«Bazične ćelije leukemije zaista prilično vremena provedu neaktivno. To objašnjava zbog čega one mogu da plivaju u moru agenasa za hemoterapiju i prežive i potom izazovu ponovni rast tumora. Mi treba da ustanovimo šta izaziva rast ovih inicijalnih ćelija raka debelog creva.»

XS
SM
MD
LG