Linkovi

Prvi decembar - Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a


Danas obeležen Svetski dan borbe protiv AIDS-a. To je prilika za podsećanje na opasnost koju, u globalnim razmerama, predstavlja ta neizlečiva bolest i zaraza virusom HIV koji uzrokuje SIDU.

Gotovo 40 miliona ljudi uglavnom žena i dece, pogođeno je AIDS-om. Oboleli u velikom broju dobijaju nedovoljnu ili nikakvu terapiju. Međutim, vladine agencije i razne privatne i društvene organizacije, podržane Globalnim fondom za borbu protiv AIDS-a, najvećim pojedinačnim nepolitičkim izvorom financiranja borbe protiv te bolesti, ostvaruju određeni napredak.

Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije projekat vredan više milijardi dolara, inače podržava konzorcijum zemalja donatora, nevladinih organizacija, organizacija zdravstvenog osiguranja i obrazovnih institucija.

Iako je struktura te organizacije, sa sedištem u Ženevi, prilično složena, ideja njenog delovanja vrlo je jednostavna: svaka od 131 države, koje traže financijsku pomoć u borbi protiv AIDS-a, najbolje zna kakve su joj potrebe i kako da najbolje utroši dobijena sredstva. Globalni fond je pod nadzorom nezavisne monitoring organizacije AIDSPAN, koja na internetu objavljuje besplatnu publikaciju The Global Fund Observer. Direktor AIDSPAN-a je Bernard Rivers:

"Globalni fond svaku zemlju pita: što želite da učinite u borbi protiv AIDS-a? Svaka zemlja može da ima sopstveni program. Neko težište stavlja na antiretroviralnu terapiju, kako bi oboleli, odnosno zaraženi virusom HIV, mogli da žive normalno. Druge zemlje kao prioritet stavljaju prevenciju i obrazovanje... Neke zemlje promovišu bezbedan seks i dele besplatne kondome."

Kako funkcioniše Globalni fond: zemlje donatori daju sredstva u zajedničku rezervu, koja trenutno iznosi oko 6 milijardi i 300 miliona dolara. Donatori su obećali još dve milijarde i 800 miliona dolara. Zemlje koje traže pomoć podnose vrlo specifične projekte, koje ocenjuje nezavisan panel stručnjaka, a, potom, odobrava odbor u kome sede predstavnici vlada i privatnog sektora. Predlozi se ocenjuju – kaže Bernard Rivers – prema kvalitetu i obećanim rezultatima, nikada prema političkim faktorima. Štaviše, kaže Rivers, odluka o obnavljanju finansiranja temelji se u potpunosti na ostvarenim rezultatima.

Kako se, u tom slučaju, može oceniti ukupan rezultat na današnji Svetski dan borbe protiv AIDS-a?

Bernard Rivers vidi i dobre rezultate i neželjene aspekte:

"Dobre vesti su da je više novca dostupno za borbu protiv AIDS-a. Više je političke volje u svetu da se prizna da AIDS predstavlja krizu protiv koje se treba boriti. Više je specijalizovanih lekara i medicinskog osoblja. Dostupno je i više antiretroviralnih lekova, koji su dostupni i po nižim cenama. Loša vest je da još toliko mnogo pojedinaca negira mogućnost da bi i sami mogli da budu zaraženi i da bi mogli zaraziti druge. Dakle, još se borimo sa zaslepljenošću i samozavaravanjem.

Dok god to bude postojalo, epidemija HIV-a će i dalje napredovati," kaže Bernard Rivers.

U Srbiji obeležen Svetski dan borbe protiv side

Nacionalna komisija za HIV i Sidu u saradnji sa Crvenim krstom, vladinim i nevladinim organizacijama danas je na beogradskom Trgu Republike deljenjem propagandnog materijala obeležila 1. decembar, Svetski dan borbe protiv side. Organizacije koje se u Srbiji bave tim problemom prvi put su ove godine zajedničkom akcijom obeležile Svetski dan borbe protiv side. Oko 100 predstavnika tih organizacija prošetalo je centralnom beogradskom Knez Mihailovom ulicom noseći zapaljene sveće u znak sećanja na one kji su preminuli od te bolesti. U organizaciji Studentske poliklinike danas se na Trgu Republike može obaviti besplatno testiranje na HIV, a na svakom štandu mogu se dobiti saveti o HIV/AIDS-u, o tome kako se prenosi, prepoznaje i kako se zaštiti.

U Crnoj Gori je registrovano 68 inficiranih osoba

Od početka epidemije HIV-a u Crnoj Gori je registrovano 68 inficiranih osoba, od kojih je 39 obolelo a 25 umrlo, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare povodom Dana borbe protiv AIDS-a. Strahuje se međutim da je broj inficiranih nekoliko puta veći. Ministar zdravlja, rada i socijalnog staranja Miodrag Radunović kazao je da je više od 95 odsto inficiranih starosti između 25 i 45 godina, dok je infekcija registrovana kod tri osobe mlađe od 18 godina. On je dodao da je, prema nezvaničnim podcima, broj neregistrovanih inficiranih osoba mnogo veći, od 600 do 800, što je oko 1 odsto ukupne populacije. Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja, podsetio je ministar Radunović, potpisalo je sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija Sporazum o finansiranju četvorogodišnjeg programa sa ciljem zadržavanja niskog stepena rasprostranjenosti HIV-a u Crnoj Gori, i pružanja nege obolelima, a usvojena je i Strategija bezbedne krvi, završen vodič o prevenciji prenosa HIV-a sa majke na dete, a održani su i treninzi sa medicinskim radnicima. Društvo za borbu protiv side CAZAS održalo je danas niz manifestacija posvećenih Svetskom danu borbe protiv AIDS-a.


Kofi Anan: Nastaviti borbu protiv side

Odlazeći generalni sekretar UN Kofi Anan je povodom Svetskog dana borbe protiv side apelovao na svetske lidere, ali i na čitavo čovečanstvo da preuzmu veću odgovornost u borbi protiv te bolesti koja je za 25 godina odnela više od 25 miliona života. Četvrt veka od prvog slučaja zaraze, sida se i dalje širi, sa 11.000 novih slučajeva inficiranja dnevno i više od tri miliona smrtnih slučajeva godišnje.

U svetu je seropozitivno gotovo 40 miliona ljudi, a od tog broja 25 miliona živi u Africi, podaci su tela UN za borbu protiv side koje je formirano pre 10 godina u cilju koordinisanja borbe na svetskom nivou. Anan je u poruci međunarodnoj zajednici čestitao na izvesnom napretku u borbi protiv ove opake bolesti, ali i ukazao da je potrebno dalje ulagati napore.

Anan je objasnio da je potrebna veća zaštita rizičnih grupa, rad sa civilnim društvom i delovanje kako bi se omogućila veća "moć i autonomija žena i devojaka" i "promena odnosa muškarac-žena na svim nivoima društva".

XS
SM
MD
LG