Linkovi

Guverner Ajove se kandidovao za predsjednika SAD


Demokratski guverner iz Ajove, Tom Vilsak, zvanično je postao prvi predsednički kandidat za izbore 2008. godine. Nekoliko drugih potencijalnih kandidata je ili odustalo od trke za Belu kuću ili će uskoro najaviti svoju kandidaturu.

Tom Vilsak završava drugi mandat na položaju guvernera Ajove i mada je slabo poznat na nivou cele zemlje, nastoji da, uprkos malim šansama, bude predsednički kandidat demokratske stranke.

”Našoj zemlji je danas potreban predsednik koji će rukovoditi smelom promenom i imati hrabrost na osnovu svojih uverenja i ja nameravam da budem taj predsednik.“

Vilsakovo ime nije tako dobro poznato kao imena drugih demokrata koji se takmiče za nominaciju, uključujući senatora Hilari Klinton iz Njujorka, senatora Baraka Obamu iz Ilinoja i bivšeg senatora Džona Edvardsa, iz Severne Karoline. Vilsak je rekao okupljenima u svojoj rodnoj državi da će fokusirati svoju kampanju na poboljšanje obrazovanja i zdravstva i smanjenje zavisnosti Amerike od uvoza nafte iz inostranstva.

”Fiskalno neodgovorna vlada i zemlja suviše zavisna od nafte iz inostranstva odnosno od zemalja koje nas preziru, kriju teroriste, ali rado uzimaju naš novac, doveli su u pitanje i izložili riziku našu nacionalnu bezbednost .“

Politički stručnjaci vide Toma Vilsaka kao malo verovatnog pobednika medju velikim brojem mogućih predsedničkih kandidata iz obe stranke. Doti Linč je politički analitičar mreže CBS. Ona kaže da Vilsak pokušava da sledi kurs drugih guvernera koji su se tokom ranijih izbora kandidovali za predsednika.

”Ime guvernera Vilsaka nije baš tako dobro poznato. Medjutim, on smatra da je sličan Džimiju Karteru i Bilu Klintonu, koji su počeli kampanju u vreme kad su bili veoma malo poznati, pošto je i sam guverner, koji je proteklih nekoliko godina dobro agitovao za druge predsedničke kandiate. “

To je prva zvanična kandidatura za predsednika na izborima 2008.godine. Medjutim, nekoliko drugih potencijalnih kandidata je već preduzelo korake za kandidaturu, uključujući senatora Džozefa Bajdena iz Delavera na demokratskoj strani i senatora Džona MekKejna i bivšeg gradonačelnika Rudija Djulijanija na republikanskoj strani. Drugi potencijalni kandidati su već odustali od ideje za kandidaturu na predsedničkim izborima 2008. godine, uključujući državnog sekretara Kondolizu Rajs, republikanskog senatora Bila Frista iz Tenesija i demokratskog senatora Rasa Fajngolda iz Viskonsina. Guverner Vilsak možda ima jednu prednost nad svojim rivalima. U njegovoj državi Ajovi počinje proces predsedničke nominacije stranačkim skupovima januara 2008.godine.

XS
SM
MD
LG