Linkovi

Papa Benedikt XVI u poseti Turskoj


Papa Benedikt XVI započeo je četvorodnevnu posetu Turskoj pod senkom sporenja čak i pre nego što je njegov avion sleteo u Ankaru. Pojedine Turke vređaju njegove nedavne izjave o islamu, dok drugi imaju primedbe na njegove ranije izjave o mestu Turske u Evropi.

Vatikanski zvaničnici su od početka priznavali da nisu očekivali da će papu Benedikta XVI dočekati oduševljena masa. Hiljade Turaka su u nedelju izašle na ulice Istanbula da protestuju zbog posete, a čak je i Turska vlada pokazala znake nezadovoljstva. Premijer Redžep Tajip Erdogan najpre je saopštio da mu obaveze neće dozvoliti da se sastane sa papom, ali je na kraju ugovorena kratka dobrodošlica na aerodromu, pre premijerovog odlaska na samit NATO-a u Letoniji. To je prva poseta Benedikta XVI Turskoj, otkako je prošle godine postao poglavar Katoličke crkve i mnogi u Turskoj smatraju da bi trebalo da objasni neke stvari. Podsetimo da je pre dva meseca papa citirao jednog vizantijskog cara koji je napisao da su neka učenja proroka Muhameda "zla i nečovečna" i rekao da je islam prevashodno širen "pomoću mača". Profesor Dogu Ergil, politički sociolog na Ankarskom univerzitetu, kaže da je papa u stvari samo izrazio uvreženo verovanje na Zapadu: da je islam opasan za hrišćanstvo.

"U stvari, on je izrazio strepnju hrišćanskog sveta da je islam danas postao otpornija i dinamičnija religija, koja se širi na hrišćanski svet, odnosno pokušava da zauzme i privatni i geografski prostor hrišćanstva", kaže Ergil.

Mnogi takođe smatraju da je zabrinutost za hrišćanstvo suštinski razlog za stav Benedikta XVI prema ulasku Turske u Evropu – stav koji je on izrazio mnogo pre nego što je postao papa. Politički naučnik Hasan Uelan, sa Univerziteta Bilkent u Ankari, kaže da su takvi pogledi naljutili čak i mnoge svetovno orijentisane Turske.

"Pamtimo ovog papu dok je bio kardinal Racinger u Rimu, koji je imao običaj da i neupitan istupi sa savetima i opaskama o izgledima Turske da uđe u Evropsku uniju i svaki put kada bi otvorio usta, to bi bile izjave o kulturnim razlikama između Turske i Evropske unije, civilizacijskim razlikama", smatra Uelan.

Papa iz Ankare putuje u Efes, gde će održati misu pre odlaska u Istanbul - na sastanke sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom Prvim, duhovnim vođom pravoslavnih vernika, koji su zapravo glavni razlog njegovog dolaska u Tursku.

XS
SM
MD
LG