Linkovi

Hojer: Iračani moraju prihvatiti odgovornost za sopstvenu budućnost


Lideri američke Demokratske stranke kažu da će u januaru, kada preuzmu kontrolu nad Kongresom, povećati pritisak na Iračku vladu da preuzme veću odgovornost za bezbednost u sopstvenoj zemlji. Predsednik Buš je izjavio da i sam već preduzima korake u tom smeru uoči planiranih razgovora iduće nedelje sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem.

Posle pobede nad Republikancma na nedavnim kongresnim izborima, Demokrate kažu da će tražiti promenu kursa u pogledu Iraka. Budući vođa većine u Predstavničkom domu, Steni Hojer, kaže da će njegova partija raditi sa predsednikom Bušom i kongresnim Republikancima na uspostavljanju novog kursa u Iraku, budući da, kako je istakao, sadašnja strategija ne donosi rezultat.

«Sektaško nasilje nastavlja da besni. Naši hrabri momci i devojke se i dalje sakate i ubijaju. A rat našu zemlju nikako nije učinio sigurnijom i bezbednijom. Iračani narednih dana moraju da donesu teške odluke i prihvate odgovornost za sopstvenu budućnost. Oni moraju da shvate da naša predanost, iako velika, nije beskrajna.»

Hojerova radio poruka u ime Demokrata je emitovana u sredu, pre najnovijeg sektaškog nasilja u kojem je pobijeno više od dve stotine ljudi. Predsednik Buš kaže da se američke trupe u Iraku bore protiv terorista, koji bi, kako predsednik tvrdi, došli u Sjedinjene Države ako bi se američke snage prevremeno povukle iz Iraka. Predsednik kaže da radi sa iračkim vođama na prenošenju veće odgovornosti za njihovu bezbednost, ali ponavlja da odluku o broju američkih vojnika u Iraku treba da donesu komandanti na licu mesta, a ne političari u Vašingtonu. Predsednik se posle izbora sastao sa Hojerom i drugim demokratskim liderima i obe strane obećavaju da će da sarađuju u pogledu Iraka. U svojoj današnjoj redovnoj nedeljnoj radio poruci, predsednik Buš je govorio o proteklom Danu zahvalnosti, istakavši da su Amerikanci zahvalni mladićima i devojkama u uniformi koji štite američke slobode. Na povratku sa azijsko-pacifičke ekonomske konferencije u Vijetnamu, predsednik se susreo sa vojnicima u vazduhoplovnoj bazi na Havajima.

«Pripadnici naših snaga su raspoređeni širom sveta – da bi se borili protiv terorista u Avganistanu i Iraku, izvodili važne pomorske vežbe na Pacifiku, pomagali u isporuci humanitarne pomoći žrtvama elementarnih nesreća i borili se protiv trgovine drogom. Rekao sam mladićima i devojkama u bazi da smo im zahvalni za hrabrost i služenje i da nikada nećemo zaboraviti one koji su podneli krajnju žrtvu.»

Predsednik Buš iduće nedelje odlazi u Evropu na samit NATO-a u Litvaniji, a potom odlazi u Jordan na razgovore sa iračkim premijerom. Savetnik predsednika Buša za nacionalnu bezbednost, Stiven Hedli, kaže da predsednikova administracija ne očekuje neka krupna, presudna saopštenja sa tih razgovora. Umesto toga, Buš i Maliki će razgovarati o zajedničkoj komisiji, uspostavljenoj da bi se ubrzao prenos odgovornosti na Iračku vladu i o povećanju podrške koju mogu da pruže regionalne vlade.

XS
SM
MD
LG