Linkovi

Iran podržava teroriste i ekstremiste u Iraku


<!-- IMAGE -->

Glavnokomandujući u Iraku, američki general Džordž Kejsi, izjavio je da koalicione i iračke trupe «nastavljaju da napreduju protiv snaga koje dele irački narod i pokušavaju da mu ospore pravo na svakako zasluženu prosperitetnu budućnost posle 35 godina vladavine Sadama Huseina». General Kejsi je rekao da ti destruktivni elementi obuhvataju sunitske ekstremiste kao što su pripadnici i sledbenici Al Kaide, šiitske ekstremističke milicije i «spoljne učesnike».

«Iran i Sirija. I Iran i Sirija nastavljaju odlučno da odmažu, podržavajući različite ekstremističke i terorističke organizacije koje dejstvuju u Iraku», rekao je general Kejsi.

U intervjuu TV mreži FOKS predsednik Buš je izjavio da smo «zabrinuti zbog određenog iranskog učešća, posebno u dostavljanju određenih vrsta oružja». Američki general Majkl Barbero, zamenik operativnog komandanta u Združenom generalštabu američke vojske, izjavio je da je «nepobitno da je Iran odgovoran za obučavanje, finansiranje i opremanje nekih od tih šiitskih ekstremističkih organizacija i da im takođe obezbeđuje usavršene eksplozivne naprave».

Američki general Ričard Zaner, zamenik šefa osoblja obaveštajne službe multinacionalnih snaga u Iraku, istakao je da Iran prebacuje u Irak vojnu opremu milionske vrednosti i snabdeva šiitske milicije vojnim eksplozivom koji može da probije tenkovski oklop. General Zaner kaže da «državni aparat u Iranu kontroliše vojni eksploziv koji nije dostupan otpadničkim elementima. To je smišljena odluka dela tih elemenata povezanih sa Iranskom vladom - da se utiče na takvu vrstu aktivnosti».

Državni sekretar Kondoliza Rajs rekla je da «moramo svim sredstvima da se borimo za pobedu Iračana koji ne žele da im Iran utiče na svakodnevni život… Imamo priliku da se odupremo iranskom prodoru u region… To nije nešto što možete da dopustite da se nastavi u sadašnjem vidu», zaključila je Kondoliza Rajs.

XS
SM
MD
LG