Linkovi

Odnosi Rusije i Evropske unije ponovo zategnuti


Odnosi Rusije i Evropske unije ponovo su zategnuti upravo kada se ruski predsednik Vladimir Putin priprema da se sutra sastane sa evropskim liderima u Finskoj. Sporovi oko uvoza poljoprivrednih proizvoda i energenata iznova su izbili na površinu.

Predsednik Putin se mnogo puta sastajao sa evropskim liderima, obično u veoma dobroj atmosferi. Medjutim, postoje znaci da bi samit u Finskoj mogao da bude drugačiji, u svetlu nesporazuma o ključnim pitanjima, posebno u oblasti energetske politike. Ruski funkcioneri odbacuju obnovljene apele Evropske unije da potpišu nov sporazum o otvaranju tržišta nafte i gasa za strane investicije. Brisel kaže da bi takav dokument unapredio bezbednost i efikasnost, posebno za mrežu naftovoda iz Rusije kojima se obezbedjuje jedna trećina energetskih potreba Evropske unije.

Moskva insistira da mora da zadrži kontrolu nad, kako ih naziva, ruskim strateškim resursima. Medjutim, taj dugoročnji spor zasenjen je otvorenim razmimoilaženjem u vezi sa uvozom poljoprivrednih proizvoda. Nova članica Evropske unije, Poljska, blokirala je plan Evrope da se na samitu pokrene diskusija o novom sporazumu o saradnji sa Rusijom sve dok Moksva ne pristane da ukine zabranu uvoza poljskih prehrambenih proizvoda. Ta zabrana je uvedena pre godinu dana zbog navodnog kršenja zdravstvenih propisa. Ruski izaslanik u Evropskoj uniji, Sergej Jastržemski, rekao je da Brisel ne bi trebalo da dozvoli da jedna zemlja članica koči razvitak uzajamnih odnosa.

Jastržemski je rekao da je sada na Evropskoj uniji da razreši svoje unutrašnje probleme. U medjuvremenu, Rusija preti da će prvog januara zabraniti uvoz hrane i mlečnih proizvoda iz Evropske unije, zbog novih zabrinutosti u vezi sa higijenom u Bugarskoj i Rumuniji zemljama koje bi tog dana trebalo da se pridruže evropskom bloku. Predstavnik EU je rekao da bi opšta zabrana bila neopravdana, jer je Evropa preduzela mere za osiguravanje higijene i bezbednosti svih proizvoda u okviru svog jedinstvenog tržišta. Nije jasno da li ta pretnja Rusije predstavlja odgovor na odluku Poljske. Medjutim, ruski funkcioneri se odavno žale da zemlje bivšeg sovjetskog bloka, kao što je Poljska, sprovode anti-rusku politiku, zbog gorčine još iz vremena sovjetske ere.

XS
SM
MD
LG