Linkovi

Posetioci se sve češće žale na grub tretman pri ulasku u SAD


Prema jednom novom izveštaju posetioci Sjedinjenih Država se sve češće žale na grub tretman pri ulasku u zemlju, a takvi utisci doprinose smanjenju broja stranih turista. Američki poslovni lideri apeluju na ljubaznije ponašanje vladinih službenika pri ulasku u SAD.

Izveštaj je naručila privatna organizacija - Partnerstvo za upoznavanje sa Amerikom. U njemu se ističe da strani poseioci smatraju da su izloženi neljubaznom ponašanju od strane američkih carinskih i imigracionih službenika pri ulasku u SAD. Izvršni direktor ove organizacije, Džef Frimen, kaže da su ispitanici bili uznemireni takvim ponašanjem službenika i da to dalje pogoršava imidž Amerike u inostranstvu, koji je i inače narušen.

“Strani putnici smatraju da je tretman od strane vladinih služenika neljubazan i arogantan. To ih sprečava da dodju u većem broju i nanosi štetu imidžu Amerike u svetu. To je zaista propuštena prilika pošto su, kada prodju kroz proceduru ulaska u zemlju, stranci mnogo više skloni pozitivnim utiscima o Americi.”

Partnerstvo za upoznavanje sa Amerikom je udruženje poslovnih firmi koje se zalažu za ukidanje nepotrebnih prepreka putovanju u SAD. Medju njegovim članovima su i veliki i mali biznisi, uključujući i gigante poput Parkova i odmarališta korporacije Dizni, pivare Anhojzer-Buš i hotelskog lanca Meriot. Istraživanje je obuhvatilo 2300 posetilaca iz 15 zemalja. Tri četvrtine ispitanika su državljani zemalja kojima nije potrebna ulazna viza za SAD. Zamoljen da prokomentariše ovaj izveštaj portparol Sekretarijata za unutrašnju bezbednost, Džerod Ejgen, snažno je kritikovao njegove zaključke.

“Ocenio bih da je taj izveštaj manjkav, a očigledno je trebalo da ispuni neke ciljeve. Mislim da je subjektivan i da ne sadrži preporuke o tome kako da idemo napred.”

Ejgen je dodao da vlada nastoji da učini proces ualska u zemlju što prijatnijim, ali da bezbednost ostaje njen prioritet. Džef Frimen, sa svoje strane, kaže da putnici, kao i poslovna zajednica shvataju u punoj meri potrebu za bezbednošću, kao i da je potrebno da se ostvari ravnoteža izmedju bezbednosti i poslovnih interesa. On je dodao da je turistička industrija ponudila vladinim agencijama svoju ekspertizu u pogledu gostoprimstva.

XS
SM
MD
LG