Linkovi

Džordž Buš i Vladimir Putin razgovarali o iranskoj i korejskoj krizi


Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Džordž Buš razgovarali su danas u Hanoju o problemima nuklearnih programa Irana i Severne Koreje. Rusija i SAD danas su postigli sporazum koji otvara put ulasku Rusije u STO , ali su zato ruski zvaničnici rekli da SAD ne bi trebalo da očekuju da se Rusija složi i sa načinom američkog pristupa pitanju iranskog nuklearnog rograma.

"Razgovarali smo o našim zajedničkim interesima i o tome kako da sarađujemo na rešavanju svetskih problema, uključijući i Iran i Severnu Koreju", izjavio je Buš posle sastanka.

Buš i Putin su razgovarali na marginama Foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Hanoju, dva sata pošto je potpisan sporazum o pristupu Rusije STO.

"Slažem se sa Bušom da sporazum stvara poželjnu atmosferu za sve naše aktivnosti, uključujući i rešavanje složenih mejdunarodnih pitanja", rekao je Putin, koji je delovao opušteno posle maratonskih trgovinskih pregovora sa SAD.

Rusija i SAD imaju različit pristup rešavanju problema iranskog nuklearnog programa - Moskva se ranije usprotivila pojedinim odredbama američkog nacrta rezolucije UN o Iranu.

"Rezolucija, koja će svakako biti usvojena u Savetu bezbednosti UN, podržaće napore Međunarodne agencije za atomsku energiju i formulisati korake potrebne da se odgovori na pitanja koja IAEA ima u vezi sa Iranom, ne više od toga", naveo je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle razgovora Buša i Putina.

Lavrov je naveo i da su dvojica predsednika zadužili njega i državnog sekretara SAD Kondolizu Rajs da rade na približavanju njihovih odvojenih inicijativa o stvaranju međunarodnih centara za uranijum, što bi svakoj zemlji omogućilo da razvija program za korišćenje nuklearne energije, a da pri tom ne izaziva sumnje da ima vojne ambicije.

"Ideja o stvaranju legalnog okvira za postojanje takvih centara je zrela", rekao je Lavrov novinarima.

Povodom Severne Koreje, Lavrov je naveo da Buš i Putin podržavaju ideju da se u decembru nastave pregovori o nuklearnom programu te zemlje. Cilj tih razgovora je da se Severna Koreja ubedi da obustavi svoj program nuklearnog naoružavanja.

XS
SM
MD
LG