Linkovi

Britanski ministar finansija Gordon Braun u iznenadnoj poseti Iraku


Britanski ministar finansija Gordon Braun, koji je u subotu prvi put posetio Irak, izjavio je da je njegova zemlja odvojila dodatnih 100.000.000 funti za obnovu Iraka. On će, zajedno sa šefom vojnih trupa ser Džokom Stirupom, razgovarati sa zamenikom iračkog premijera Barhamom Salihom i drugim visokim zvaničnicima.

Braun je ranije izjavio da britanska vlada želi da podrži Irak u izdranji demokratskog društva, što bi doprinelo bezbednosti i prosperitetu te zemlje, kao i napredak u regionu i svetskoj ekonomiji. Velika Britanija učestvovala je u invaziji na Irak 2003. godine i u svrgavanju režima Sadama Huseina. Ta zemlja u južnom Iraku sada ima 7.200 vojnika, od kojih je većina stacionirana u oblasti Basre. Ova poseta Iraku još je jedan dokaz da Gordon Braun namerava da nasledi premijera Tonija Blera, kada se ovaj povuče sa te funkcije tokom sledeće godine.

Bler je odlučio da odstupi sa mesta predsednika vlade pod pritiskom svoje laburističke partije zbog velikog nezadovoljstva koje u javnosti izaziva rat u Iraku. Braun je najveći favorit za njegovog naslednika.

XS
SM
MD
LG