Linkovi

Griboski: Međunarodna zajednica nema usaglašene pozicije o Kosovu


“Svakako da Kongres ima odredjen uticaj na Belu kuću, ali samo predsednik donosi konačnu odluku o spoljnopolitičkim pitanjima,” rekao je u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike predsednik Instituta za verska i politička pitanja, Džozef Griboski. Na pitanje našeg saradnika Branka Mikašinovića kako bi ishod izbora za Senat i Predstavnički dom mogao da se odrazi na američku inostranu politiku, uključujući Balkan, on je rekao:

Griboski: Demokratska većina u Predstavničkom domu i Senatu neće imati jak uticaj na američku spoljnu politiku, pošto je inostrana politika prerogativ predsednika SAD. Svakako da Kongres ima odredjen uticaj na Belu kuću, ali samo predsednik donosi konačnu odluku o spoljnopolitičkim pitanjima. U ovom momentu, Kongres je u oblasti spoljne politike prevashodno zainteresovan za Irak i Avganistan.

Glas Amerike: Ako u fokusu američke inostrane politike budu Irak i Avganistan, šta to znači za balkanski region?

Griboski: Demokrate su osvojile Kongres uglavnom zbog politike predsednika Buša prema Iraku. Demokratski Kongres bi mogao da pokaže odredjenu zainteresovanost za Balkan, odnosno Kosovo, samo ako američki zakonodavci steknu utisak da u nekim balkanskim zemljama postoji potencijalna ili stvarna opasnost od terorizma. Onda bi to bilo sagledano kao problem u kontekstu regionalne stabilnosti, i tako postalo prioritetno pitanje. Suprotno republikancima, demokrate će, posebno u pogledu Balkana, staviti naglasak na multilateralne razgovore i akcije, i mnogo toga će želeti da prepuste Evropskoj uniji.

Glas Amerike: Da li se medjunarodna zajednica približava nekom konceptu reršenja budućeg statusa Kosova, u svetlu nagoveštenih stavova Rusije protiv nametanja solucije?

Griboski: Mislim da je stav medjunarodne zajednice konfuzan i da nema usaglašene pozicije o budućem statusu Kosova. SAD i evropski saveznici su očekviali jednostavno rešenje -- nezavisnost. U medjuvremenu, najnovija saopštenja Rusije i Kine, na primer, pokazuju da nema jedinstvenog stava o Kosovu. Ustvari, odlaganje podnošenja Ahtisarijevog izveštaja mala je pobeda za obe strane, i srpsku i albansku, jer im se pruža mogućnost za eventualne dogovore u zadnji čas i aktivnije angažovanje medjunrodne zajednice.

XS
SM
MD
LG