Linkovi

Predsednički kandidati preduzimaju prve korake za izbore 2008.godine


Kongresni izbori 2006. godine su sada već prošlost, ali se aktivnost obe stranke ponovo zahuktava sa prvim pripremama za predsedničke izbore 2008. godine.

Nekoliko dana nakon kongresnih izbora ove godine, demokrate i republikanci već preduzimaju korake za kandidaturu za predsednika 2008. godine. Na strani republikanaca, senator iz Arizone Džon MekKejn i bivši gradonačelnik Njujorka, Rudi Djulijani, su uspostavili predizborne štabove koji prikupljaju sredstva i ispituju njihove šanse na predsedničkim izborima za dve godine. Djulijani je nedavno održao govor u Nju Hempširu, državi koja je tradicionalno domaćin prvih presedničkih primarnih izbora i ključni korak ka Beloj kući.

”Morate da vodite kampanju od osobe do osobe, da ljudi dobiju šansu da vas zbilja procene i saznaju koje su vaše ideje, za šta se zalažete.“

Nedavna anketa organizacije Galup je utvrdila da je Djulijani na vrhu liste potencijalnih kandidata medju republikancima na predsedničkim izborima 2008. godine. Djulijani je stekao podršku 28 odsto birača dok je MekKejn bio drugi sa 26 odsto. Medju drugim republikancima koji razmatraju mogućnost kandidature su guverner Masačusetsa Mit Romni, senator iz Tenesija, Bil Frist, guverner Arkanzasa Majk Hakabi, senator iz Kanzasa Sem Braunbek i kongresmen iz Kalifornije, Dankan Hanter. Džon Fortije, politički analitičar u vašingtonskom Instituta ”American Enterprise“, smatra da će MekKejn biti u centru kongresne debate oko Iraka u predstojećim mesecima.

”Na strani republikanaca imamo senatora Džona MekKejna koji nije baš favorit na širem planu, ali će biti u Senatu, u Odboru za oružane snage i na nekim od tih debata. Stoga mislim da će predsednička politika uticati na debate u Kongresu uglavnom zato što su glavni igrači članovi Kongresa.“

Što se tiče izgleda demokrata na izborima 2008, većina stručnjaka za favorita smatra senatorku iz Njujorka, Hilari Klinton. Medjutim, ona mora da prevazidje sumnje nekih demokrata da je političar koji stvara suviše polarizacije da bi mogla da osvoji Belu kuću. Senatorka Klinton bi takodje mogla da dobije suparnika u pridošlici na nacionalnoj političkoj sceni. Mladi senator iz države Ilinoi, Barak Obama, uzrokovao je pometnju u redovima demokratske stranke najavivši da razmatra mogućnost predsedničke kandidature na izborima 2008. godine. Neki od njegovih demokratskih rivala dovode u pitanje da li Obama ima dovoljno iskustva da se kandiduje za predsednika, primetivši da je služio samo dve godine u Senatu. Obama je govorio o tom pitanju u nedavnoj emisiji mreže NBC.

”Ne mislim da je bilo ko spreman da bude predsednik pre no što stupi na taj položaj. U krajnjoj liniji, verujem izboru američkog naroda, pošto imamo dug i rigorozan proces.“

Druge demokrate, koje su ili preduzele korake da se kandiduju ili razmatraju tu mogućost, su Senatori Džozef Bajden iz Delavera, Kristofer Dod iz Konetikata, Evan Baj iz Indijane, Džon Keri iz Masačusetsa i bivši senator Džon Edvards iz Severne Karoline. Guverner Ajove Tom Vilsak najavio je da će formirati predizborni štab dok guverner Novog Meksika, Bil Ričardson, takodje razmatra mogućnost kandidature za položaj u Beloj kući. Mnogi stručnjaci veruju da je pobeda demokrata na kongresnim izborima sedmog novembra nagovestila da će birači favorizovati politički umerene kandidate kada budu donosili odluku na predsedničkim izborima 2008. godine. Većina onih koji razmatraju mogućnost da se kandiduju na predsedničkim izborima očekuje da će doneti konačnu odluku početkom naredne godine, dok primarni izbori počinju u januaru 2008. godine.

XS
SM
MD
LG