Linkovi

Demokrate izbarale lidera u Predstavničkom domu Kongresa


Članovi Predstavničkog doma iz redova Demokratske stranke obećali su da će delovati u duhu zajedništva pošto preuzmu kontrolu nad tim telom u januaru.

To je saopšteno uprkos neočekivanom sporu oko položaja lidera većine, drugom po važnosti posle spikera, odnosno predsedavajućeg Predstavničkog doma, Nensi Pelosi. Demokrate su izabrale Stenija Hojera iz Merilenda za lidera većine nakon što je Nensi Pelosi neočekivano objavila da podržava Džona Murtu iz Pensilvanije.

Na tajnom glasanju, Hojer je dobio 149 glasova, a Murta 86. Pelosi je danas izjavila da je podržala Murtu zbog njegovih nastojanja da pokrene javnu debatu o ratu u Iraku.

Ona je priznala da izmedju nje i Hojera, inače njenog dugogodišnjeg političkog suparnika, postoje nesuglasice, ali je dodala da će on dati izuzetan doprinos kao lider demokratske većine u Predstavničkom domu.

Demokrate su bez velike buke u srijedu izabrale svog dosadašnjeg čelnika, senatora Harija Rida iz Nevade, za nopvog vođu većine u Senatu. Njegova "desna ruka" biće senator iz Ilinoja Ričard Durbin, dok će na čelu izbornog štaba za senat ostati Čarls Šumer iz Njujorka, kome se pripisuje dio zasluga za uspjeh stranke na upravo završenim izborima.

Republikanci su za vođu buduće manjine u Senatu izabrali senatora Miča Mekonola iz Kentakija, koji će zamijeniti dosadašnjeg vođu Bila Frista.

Frist odlazi u penziju, a nije isključeno da će se kandidovati na predsjedničim izborima 2008.

Republikanci u Predstavničkom domu odlučiće u petak da li će ih i kao manjinu predvoditi Džon Bener iz Ohaja, Džo Barton iz Teksasa ili će tu dužnost povjeriti Majku Pensiju iz Indijane.

XS
SM
MD
LG