Linkovi

Moskva: Neformalni razgovor predsednika Sjedinjenih država i Rusije


Predsednik Buš i ruski predsednik Vladimir Putin održali su kratak sastanak u Moskvi, uoči samita azisjko-pacifičkih lidera, i diskutovali o Iranu, Severnoj Koreji i Bliskom istoku. Kako izveštava dopisnik Glasa Amerike iz moskve, Lisa MekAdams, dva predsednika su saopštila da su spremna za učlanjenje Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Predsednik Putin i njegova supruga sastali su se sa bračnim parom Buš kada je avion američkog predsednika, na putu za južnu Aziju, na kratko sleteo u Moskvu radi punjenja gorivom.

Sastanak na aerodromu Vnukovo opisan je kao nezvanično ćaskanje, uz ručak na kome su služeni ruska haringa i kavijar. U saopštenju Kremlja, izdatom posle skoro dvočasovnog sastanka, kaže se da su se dva lidera složila oko jednog od najosetljivijih pitanja izmedju Vašingtona i Moskve poslednjih meseci - učlanjenja Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju.

U saopštenju se kaže da su dva predsednika takodje razgovarala o kontroverznom iranskom nuklearnom programu, situaciji na Bliskom istoku i sprečavanju širenja nuklearne tehnologije. Ruski funkcioneri opisali su te razgovore kao srdačne, ali nisu izneli pojedinosti. Američki funkcioneri su iznenadjeni tvrdim stavom Rusije protiv medjunarodnih nastojanja da se zavedu sankcije Teheranu ako ne obustavi svoj nuklearni program.

Kao jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ukidanje ruske podrške Iranu je od ključne važnosti. Na bilateralne odnose izmedju Vašingtona i Moskve u poslednje vreme pala je senka zbog tekućeg diplomatskog spora izmedju Rusije i bivše sovjetske republike Gruzije, kao i zbog gledišta da Moskva koristi svoje bogatstvo naftom kao političko oružje.

Azijska turneja američkog predsednika

Predsednik Buš je u Singapuru, u okviru turneje koja će ga odvesti u Indoneziju, kao i na pacifički samit u Vijetnamu. Dopisnik Glasa Amerike, Pola Volfson, kaže da će glavna tema Bušovih razgovora u Singapuru biti - trgovina.

Singapur je veliki ekonomski centar u Aziji i jedna od ključnih zemalja saveznica Sjedinjenih Država, a ovo će biti Bušova druga poseta toj ostrvskoj zemlji. Pored razgovora sa njenim liderima, američki predsednik će održati govor, za koji njegovi saradnici kažu da će dati ton čitavoj turneji.

Prema njihovim rečima, Buš će govoriti o tome na koje sve načine mogu Sjedinjene Države i azijske zemlje zajednički da odgovore na izazove sa kojima se suočavaju, kao što su siromaštvo, boleštine, terorizam i bezbednost izvora energije. Njegova poseta, usredsredjena na biznis i trgovinu, biće uvod u samit o azijsko-pacifičkoj ekonomskoj saradnji, ovog vikenda, u Hanoju.

Po tradiciji, ti skupovi bili su usmereni na trgovinu i razvoj, ali se očekuje da će terorizam i severnokorejski nuklearni program takodje biti u vrhu dnevnog reda. Buš će verovatno nastaviti da razgovara o tome tokom niza bilateralnih sastanaka, uključujući razgovore sa funkcionerima sve četiri zemlje koje, zajedno sa Sjedinjenim Državama, učestvuju u šestostranim razgovorima sa Severnom Korejom.

XS
SM
MD
LG