Linkovi

Dušan Janjić: Razmatra se neka nova vrsta privremenog rešenja za Kosovo


U Vašingtonu je u utorak, istog dana kada su Sjedinjene Države iskazale podršku odluci glavnog pregovarača za Kosovo, Martija Ahtisarija, da svoj predlog odluke o kosovskom statusu obelodani tek nako parlamentarnih izbora u Srbiji – iza zatvorenih vrata - organizovana i konferencija o budućnosti Kosova i regionalnom uticaju predstojećeg statusnog rešenja.

Skup je organizovao vašingtonski Centar za strateške i međunarodne studije, a pored visokih funkcionera Stejt Dipartmenta, učestvovali su i predstavnici značajnih međunarodnih i loklanih nevladinih organizacija i institucija.

Jedan od učesnika, dr Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose iz Beograda, rekao je gostujući u Otvorenom studiju Glasa Amerike, da je važno to što «Stejt Dipartment kaže da se pridružio Martiju Ahtisariju, jer je zvanična Američka politika insistirala da se proces okonča do kraja 2006 godine»:

«Najavljuje se da bi Ahtisari mogao da dođe u Beograd odmah posle izbora, a može se čuti i to da ceo proces neće moći da traje duže od juna meseca», kaže Janjić ističući da «ne veruje da će bilo ko u Beogradu preuzeti odgovornost posle razgovora sa Ahtisarijem, do konstituisanja nove vlade, koja se ne može formirati aprila».

«Činjenica je da je poces u zastoju i da se pokušava, uz nastavak uloge Ahtisarija, omogućiti da se ne prekine. Verovatno će posle konstituisanja vlade u Srbiji, uslediti intenzivnija aktivnost, možda i pritisak Kontakt grupe da se pronađe rešenje. Kakvo će ono biti, moram da kažem da mi danas izgleda manje poznato nego pre dva-tri meseca, ali očigledno – neka nova vrsta privremenog rešenja».

Po svemu sudeći novo rešenje će biti nametnuto obema stranama. Na pitanje da li to rešenje može da bude održivo, Janjić kaže da «to novo rešenje za Kosovo neće biti puna nezavisnost, koju su Albanci očekival».

«Ostaje vrlo veliki posao albanskim vođama da svojim građanima objasne da je demokratija njihov cilj i da treba duže da rade. Ostaje i posao Vašingtona kome se veruje na Kosovu, da malo primiri eventualne strasti i nervoze oko toga», kaže Janjić.

On veruje da to rešenje neće zadovoljiti ni Beograd, jer će se u suštini svesti na prenos preostalih nadležnosti na kosovske institucije

«Moksva je ta, koja zajedno sa Vašingtonom treba da ubedi Beograd da to nije prejudiciranje konačne, pune nezavisnosti», smatra Janjić.

Glavni problem, po njegovim rečima, ostaje unutar Kontakt grupe:

«Tu ne znam ko će koga da ubedi, ali znam da dok se ne nađe rešenje unutar Kontakt grupe - i što se tiče pozicije Rusije, ali i drugih – neće biti ovog rešenja koje neće zadovoljiti jedne i druge. Tek kada se dođe do statusa, preostaje ozbiljan rad do kraja godine, da se obe strane ubede da prihvate rešenje i, što je važnije, da se misija UNMIK-a zatvori i zameni međunarodnom ili misijom EU, koja će vršiti nadzor i pomagati institucijama na Kosovu da dostignu zacrtane standarde».

Janjić još kaže i da o podeli Kosova – ako se rezimira ono što je čuo ovih dana – niko ne govori.

«Mislim da podela nije aktuelna jer je i sam Beograd marginalizovao, ali se ne može isključiti. Ono što brine sve koji se bave Kosovom je regionalni kontekst, s obzirom na to da je u tom regionalnom kontekstu etnicitet jači od teritorijalnog integriteta. Više se pažnje poklanja mogućim posledicama čak i tog privremenog rešenja za Ksoovo, na Makedoniju i Bosnu. Tu prognoze nisu optimistične, iako se obećava nastavak napora da se te dve države očuvaju kao multietničke», kaže Janjić.

XS
SM
MD
LG