Linkovi

Buš: Svet mora da istupi jedinstveno u pogledu nuklearnih ambicija Irana


" hspace=2 src="/serbian/images/AP_Bush_Olmert_13nov06_210_1.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Predsednik Buš je izjavio da svet mora da istupi jedinstveno u pogledu nuklearnih ambicija Irana i da bi Teheran trebalo da shvati da će, ukoliko nastavi svoje prkošenje biti suočen sa sankcijama. Iran je izvor zabrinutosti i za SAD i za Izrael. Iranski lideri se zalažu se z uništenje Izraela, dok su iranske nuklearne amibicije jedno od ključnih bezbednosnih pitanja za jevrejsku državu.. Predsednik Buš se zalagao se multilateralni pristup ovom problemu. U razgovoru sa novinarima posle susreta sa izraelskim premijerom, predsednik Buš je ukazao na mogućnost sankcija UN ukoliko Iran bude nastavio sa obogaćivanjem uranijuma.

«Mislim da je vrlo važno da svet bude jedinstven i da predoči Irancima - ako krenete dalje bićete izolovani. Jedan vid izolacije mogao bi da bude i ekonomska izolacija.»

Predsednik Buš je naglasio da Iran mora da shvati da će platiti cenu za svoju tvrdoglavost. On je takodje upozorio da bi, ukoliko Iran proizvede nuklearno oružje on predstavljao faktor destabilizacije širom Bliskog istoka.

«To kažem u interesu svetskog mira. Ukoliko se Iran domogne nuklearnog oružja to će biti izvor neverovatne destabilizacije kao i pretnje našem snažnom savezniku Izraelu. Moj stav je – radimo zajednički kako bismo ubedili iransku vladu da se ne radi samo o stavu Izraela ili Sjedinjenih Država, već da i mnoge druge zemlje imaju isti stav.»

Tokom razgovora sa novinarima, predsednik Buš je odbacio direktne razgovore sa Iranom rekavši da će se SAD angažovati u dijalogu samo ukoliko Iran ispuni zahtev UN i obustavi obogaćivanje uranijuma. Premijer Olmert je rekao da se slaže sa gledištem predsednika Buša u pogledu Irana. Ranije danas u intervjuu za tv mrežu NBC izraelski premijer je rekao da se nada da će nastojanja za diplomatskim rešenjem iranskog pitanja uroditi plodom, dodavši da ne priželjkuje rat.

«Svaki kompromis koji bude sprečio Iran da se domogne nuklearnih sposobnosti bio bi prihvatljiv za predsednika Buša i prihvatljiv za mene.»

Upitan da li bi njegova zemlja mogla da razmotri mogućnost preventivnog napada na iranske nuklearne objekte, Olmert je rekao da se nada da situacija neće dostići tu tačku, ali je dodao da Izrael neće tolerisati Iran naoružan nuklearnim oružjem.

XS
SM
MD
LG