Linkovi

Budimir Plavšić: Veći prelet ptica krajem novembra


Načelnik odeljenja za zaštitu životinja pri Upravi za veterinu Budimir Plavšić izjavio je danas da se krajem novembra očekuje veći prelet ptica koje najverovatnije nose rizik ptičijeg gripa.

"Ove godine ćemo morati da se naviknemo da je ptičiji grip nešto što je sastavni deo prirode, s obzirom da bolest prenose divlje ptice koje se slobodno kreću. Mi ćemo morati da se naviknemo da je to jedan neprijatelj koji vreba i koji se nalazi u prirodi, a kao što znamo prirodne infekcije ne mogu biti kontrolisane".

On je naveo da su ove jeseni vremenski uslovi nešto blaži nego ranijih godina, tako da selidba ptica nije išla onim intezitetom kao ranije i naveo da se veći prelet očekuje krajem novembra. Plavšić je kazao da će Srbija prelet dočekati spremna i da je urađen program za kontrolu, prevenciju, suzbijanje i iskorenjavanje avijarne influence, koji bi Vlada Srbije trebalo da usvoji na narednoj sednici u četvrtak. On je rekao da je program urađen još letos po evropskom modelu i da su saglasnost na njega dala sva ministarstva Srbije. Prema njegovim rečima, u Srbiji tim ornitologa Uprave za veterinu na terenu prati kretanje ptica i oni će, kako je naveo, vršiti uzorkovanje ptica selica i ispitivati ih na ptičiji grip. U Srbiji se, prema Plavšićevim rečima, sprovodi aktivni nadzor koji uključuje ne samo klinički pregled ptica i živine, već i aktivan monitoring na farmama i seoskim gazdinstvima, gde se ispituju uzorci u labaratorijam i pokušava da se virus detektuje u najranijoj fazi širenja kod živine. On je kazao da su labaratorije u Srbiji snabdevene dodatnom opremom, tako da će ekipe uprave veterine biti sposobne da na tri mesta, za nekoliko sati detektuju virus ptičjeg gripa. Kako je naveo, veterinarske ekipe i specijalne ekipe za sanaciju terena opremeljene su dodatnom opremom za eutanaziju i neškodljivo uništavanje i sanaciju terena. Plavšić je naglasio da su obavljene sve pripreme i da će veterinarska služba biti sposobna da se suoči sa tim problemom kad se bude pojavio.

XS
SM
MD
LG