Linkovi

Vojislav Koštunica: Pitanje izbora unutrašnja stvar države


Zvaničnici u Beogradu uglavnom izražavaju zadovoljstvo povodom odluke specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija da odluku o statusu Kosova saopšti posle parlamentarnih izbora u Srbiji.

Premijer Vojislav Koštunica u oštro intoniranoj pisanoj izjavi naveo je da mandat Ahtisarija nije da razmišlja o izborima u Srbiji, već da omogući prave razgovore o Kosovu i da pomogne u pronalaženju rešenje oje je saglasno Povelji Ujedinjenih nacija. Stav Srbije prema Kosovu definisan je Ustavom, što znači da će i svaka buduća vlada imati principijelan i dosledan stav o Kosovu, ocenio je Koštunica.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da rezultat izbora ne može uticati na Ahtisarijev predlog, ali da može uticati na odnos članica Kontakt-grupe i Saveta bezbednosti koji će se mnogo teže odlučiti za nametnuto rešenje statusa Kosova ako se građani Srbije izjasne za demokratsku vladu. Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković-Ivić odluku Ahtisarija tumači kao znak da jača pozicija Srbije u međunarodnoj zajednici i to daje mogućnost nastavka direktnih pregovora o statusu a pogotovo pregovora koji se tiču životnih pitanja.

I potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović smatra da je Ahtisarijevom odlukom Srbija dobila dodatno vreme da diplomatskim akcijama učini sve što može da zaštiti svoje interese u pokrajini.

Potrebu konstruktivnog pristupa Srbije u pregovorima o konačnom statusu Kosova naglasio je direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije Majkl Li. Beograd stvarno mora da ohrabruje kosovske Srbe da učestvuju u privremenim institucijama Vlade Kosova, a budući status Kosova biće određen u procesa koji je pod nadležnošću Rezolucije 1244 SB UN, rekao je Majkl Li.


XS
SM
MD
LG