Linkovi

Republikanci priznali poraz u Virdžiniji - Demokrate od januara većina i u Senatu


Republikanski senator iz Virdžinije Džordž Alen danas je na konferenciji za novinare priznao izborni poraz, čime su Demokrate - i zvanično – osvojiče većinu u Senatu.

Kandidat demokrata Džim Veb osvojio je nekoliko hiljada glasova više, na izborima na kojima je glasalo više od 2 miliona stanovnika Virdžinije.

Očekivao se poziv za novo prebrojavanje glasova, ali je senator Alen rekao nije želio da se proces razvlači do Božića, na račun poreskih obveznika Virdžinije. Rekao je da je čestitao pobjedniku i da će sa senatorom Džonom Vornerom učiniti sve da ga Džim Veb bez problema naslijedi na funkciji.

U Senatu, Demokrate i republikanci imaće po 49 mjesta dok su preostala dva osvojili nezavisni kandidati Džo Liberman iz Konektikata i Berni Sanders iz Vermonta. Obojica su najavili da će glasati zajedno sa demokratama. Od 435 mjesta u Predstavničkom domu, Demokrate će imati 230, što pokazuje da su na izborima osvojili čak 31 mandat.

Predsjednik Buš je u Bijeloj kući razgovarao sa čelnicima demokratske stranke. Čestitao im je pobjedu i apelovao da se u Kongresu, stranačke razlike ostave po strani i da obje partije rade u interesu Američkog naroda.

Predsjednik Buš i lideri Demokratske stranke najavili su da će saradjivati. Predsjednik Buš je rekao da glasači očekuju od političara da se uzdignu iznad stranačkih interesa. On je pozvao na ručak u Belu kuću lidera demokrata u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi.

”Izbori su sada iza nas. Stranka Nensi Pelosi je pobjedila. Ali izazovi su još pred nama pa ćemo stoga raditi zajedno, da bi se uhvatili u koštac sa njima na konstruktivan način. Nećemo biti uvijek saglasni, ali podjednako volimo Ameriku, zabrinuti smo za njenu budućnost, i učiniće najbolje što možemo da riješimo najveće probleme.“

Predsjednik je rekao da je imao konstruktivan i vrlo prijateljski razgovor sa Nensi Pelosi, za koju se očekuje da će postati prva žena koja će predsjedavati Predstavničkim domom. Pelosi je izjavila da su razgovori bili produktivni i nagovijestila početak partnerstva u rešavanju državnih problema:

”Radujem se saradnji i izgradnji medjusobnog povjerenja sa predsjednikom, uz prihvatanje da imamo različita gledišta o kojima ćemo razgovarati, kako su osnivači ove zemlje hteli.“

Pelosi je rekla da shvata odgovornost položaja predsjedavajućeg Predstavničkog doma, a ne samo njegovih demokratskih članova. Pošto smo ušli u istoriju, rekla je Pelosi, sada je vreme da se učini napredak.

Prije nego što demokrate preuzmu kontrolu u januaru, predsjednik Buš je rekao da Kongres u sadašnjem sastavu ima još mnogo posla - uključujući odluke o budžetu, praćenju mogućih terorističkih aktivnosti i o aletrnativnim izvorima energije. Ali najveći zadatak ostaje borba protiv terorizma i Irak - koji je predsednik Buš nazvao centralnim frontom u toj borbi.

Ramsfeld priznaje da ima propusta u Iraku

Prema istraživanjima, nezadovoljstvo birača politikom administracije predsjednika Buša u odnosu na rat u Iraku, bilo je faktor odluke. Predsjednik SAD je promptno reagovao, prihvativši ostavku sekterara za odbranu Donalda Ramsfelda, na čiju je funkciju predložio bivšeg direktora CIA Roberta Gejtsa.

Odlazeći sekretar za odbranu Donald Ramsfeld održao je u četvrtak, na Univerzitetu države Kanzas, ptrethodno planiran govor o ratu protiv terorizma.

Rekao je da je ključna poluga u tom ratu Pomoć Sjedinjenih država drugim zemljama, kako bi one mogle da se izbore sa nasilnim ekstremistima.

"Današnji rat protiv terorizma prije svega zahtijeva da ossposobimo prijatelje i saveznike, posebno one u muslimanskom svijetu, da poraze ekstremiste u svom okruženju", kazao je Ramsfeld.

On je odgovarajući na pitanja u vezi sa ratom u Iraku, priznao da stvari ne idu najbolje.

"Veoma je jasno da su glavne borbene operacije bile enorman uspjeh, ali je takođe jasno da stvari u drugoj fazi nisu odvijale dovoljno dobro ili dovoljno brzo", kazao je Ramsfeld.

Njega je pred auditorijumom u Kanzasu najavio bivši načelnik združenog generalštaba Ričard Majers koji se usprotivio kritičarima koji tvrde da je Ramsfeld ignorisao sugestije vojne komande, prilikom planiranja i rukovođenja ratnim operacijama u Iraku.

Predsjednik Buš prihvatio je juče Ramsfeldovu ostavku, koju je podnio odmah nakon poraza republikanaca na izborima za Kongres. Njegov zamjenik, ukoliko bude potvrđen u Senatu, biće bivši direktor CIA, Robert Gejts.

Ramsfeld je već dugo na udaru kritike zbog načina na koji je vođen rat u Iraku, a njegova ostavka dočekana je sa zadovoljstvom i u Iraku, gdje ga smatraju odgovornim za politiku koja je dovela do povećanja sektaškog nasilja.

Buš ponovo nominovao Boltona

Nakon sastanka sa republikanskim liderima u Kongresu, koji će od januara predvoditi opoziciju, predsjednik Buš je danas ponovo predložio Džona Boltona za ambasadora SAD u UN.

Senat 2005. nije potvrdio Boltonovu prethodnu niominaciju, opa ga je predsjednik privremeno postavio koristeći ustavno ovlaštenje da imenuje ambasadore u vrijeme pauze u zasjedanju Senata.

Boltonov mandat, shodno toj proceduri, ističe u januaru, a procjene su da njegovu ponovnu nominaciju, Senat sa demokratskom većinom neće prihvatiti.

XS
SM
MD
LG