Linkovi

Demokrate na pragu osvajanja većine u Senatu


Nakon što je iz Montane stigla vesta da je republikanac Konrad Berns poražen od demokratskog izazivača Džona Testera, Demokrate su se našle na pragu osvajanja većine u Senatu.

U Virdžiniji, gde demokrata Džim veb ima nekoliko hiljada glasova više od aktuelnog republikanskog senatora Džordža Alena, glasovi će se najveriovatnije prebrojavati, a u slučaju potvrde tog rezultata dojučerašnja opozicija bi preuzela kompletnu zakodavnu vlast.

Kongresni izbori su inače doneli veliku promenu na američkoj političkoj sceni.

Opoziciona Demokratska stranka osvojila je većinu mesta u Predstavničkom domu, a nadomak je i pobede u Senatu, mada rezultati dve trke za Senat još nisu zvanično proglašeni. Mnogi birači, kao i analitičari smatraju da su jučerašnji izbori pre svega predstavljali neku vrstu referenduma o politici Bušove administracije, a posebno ratu u Iraku.

Opoziona Demokratska stranka preuzela je kontrolu nad Predstavničkim domom. To znači da će dosadašnji lider demokratske manjine u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi, biti novi predsedavajući tog tela – i da će biti prva žena koja će preuzeti tu funkciju.

«Amerikanci su glasali za promenu. Glasali su da Demokrate povedu Ameriku u novom smeru i to je upravo ono što nameravamo da učinimo,» poručila je Pelosi.

Prema do sada objavljenim rezultatima, Demokrate su osvojili najmanje 27 dodatnih mesta u Predstavničkom domu, a za većinu im je bilo potrebno samo 15. Demokrate su takodje zabeležili uspeh u Senatu.

Izborna trka za Senat u Nju Džerziju, bila je žestoka i puna uzajamnih optužbi kandidata. Demokrata Bob Menendez porazio je republikanskog suparnika Toma Kejna Mladjeg.

«Gradjani Nju Džerzija danas su izabrali novi smer za našu zemlju i odbacili poliitiku ličnih napada. Hvala vam,» poručio je Menendez.

Demokratama je za pobedu u Senatu bilo potrebno šest dodatnih mesta. Osvojili su pet mesta, što im, sa nezavisnim senatorom iz Vermonta, koji će glasati sa njima, praktično obezbedjuje i kontrolu nad tim domom Kongresa. Preostaje tesna traka u Virdžniji, gde će glasovi verovatno biti ponovo prebrojani, a gde takodje vodi demokratski kandidat, Džejms Veb sa prednošću od oko sedam hiljada glasova.

Denis Džonson, profesor političkih nauka na univerzitetu Džordž Vašington u Vašingtonu, smatra da ishod jučerašnjih izbora šalje odlučnu poruku.

«To je rezultat raspoloženja javnosti - poruka je: 'gospodine Buš niste u pravu, dosta nam je vas i vaše politike, kao i ljudi koji vas slede u . Predstavničkom domu i Senatu – vreme je za promenu.»

Prema izlaznim anketama gostovo 60 odsto birača koji su juče glasali protivi se ratu u Iraku, ali je još veći broj izjavio da je i korupcija u vladi bila važan činilac u donošenju njihove odluke.

Demokrate su takodje bile uspešnije u trkama za guvernere saveznih država, osvojivši šest dodatnih guvernerskih mesta tako da sada kontrolišu 28 od ukupno 50 država.

XS
SM
MD
LG