Linkovi

100 miliona posetilaca zabavnog parka holivudskog studija Univerzal


Po završetku godišnjih odmora i nakon što su se đaci vratili u škole, u zabavnim parkovima je sve manje gužve, ali ne i zabavnom parku filmskog studija «Univerzal» u Holivudu. Park otvoren 1964. godine i dalje je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u SAD.

Filmski studio «Univerzal» jedna je od najvećih i najproduktivnijih filmskih kuća u svetu. Dok obilazite Studio i park koji se prostire na skoro dva kvadratna kilometratrebalo bi da poverujete u krilaticu da je Holivud ustvari jedan sasvim novi, paralelni svet. Posetioce okružuju filmska istorija, akcione scene uživo, kaskaderske akrobacije i najsavremeniji filmski trikovi, koje izvode stručnjaci za specijalne efekte.

Rik Ficdžerald, dugogodišnji vodič ture kroz filmski studio «Univerzal» kaže:

«Zbog svoje istorije i onog što nudi, studio Univerzal omogućava posetiocima da iz pozadine vide kako se snimaju filmovi. Vodimo ih na neke od najčuvenijih setova u holuvudskoj istoriji, one na kojima su snimani filmovi poput 'Parka iz doba Jure' ili Hičkokov 'Psiho'».

Ponekad, posetiocima će se ukazati prilika da vide svoje omiljene filmske zvezde, baš u trenutku dok snimaju neku scenu za svoj novi film.

Posebno uzbudjenje predstavlja mogućnost da posetioci sami prošetaju setom nekoe blokbaster avanture, kao što je recimo «Park iz doba Jure». Reditelj i producent Steven Spilberg kaže da je od početka znao da će od filma o dinosaurusima nastati i zabavni park sa tom temom.

«Počeli smo da koncipiramo zabavni park na ovu temu još dok smo snimali film», objašanjava Spilberg.

Još jedan od popularnih delova Univerzalovog zabavnog parka je scenska postavka trilogije o robotima ubicama – pogađate reč je o «Terminatoru». Dobitnik Oskara, reditelj Džejms Kameron kaže da je taj zabavni park i sam film podigao na neki viši nivo.

«Mi pokušavamo da srušimo barijeru izmedju publike i filma. Zato naši likovi ovom slučaju iskaču iz filmske pozadine, ili ekrana i upadnu u publiku», kaže Kameron.

Postavke na kojima se snimaju specijalni efekti otkrivaju tajne produkcije nekih holivudskih blokbastera, poput «Zvezdanih staza» ili filma «Povratak mumije».

Posetioci takođe imaju priliku da se uvere da su scene tuča ustvari dobro urađene koreografije, da vide kako se sasvim bezbedno izvode najspektakularnije eksplozije i kako kaskaderi preživljavaju padove sa najviših zgrada. A u popularnom delu parka posvećenom filmu «Vodeni svet» publiku zadivljuju odvažni vozači skutera

Nije neočbično ni primetiti neke od holivudskih zvezda kako se zabavljaju u parku. Primera radi, Brendan Frejzer ponovo proživljava svoj veliki hit «Povratak mumije», ne glumeći u njemu, već vožnjom u zabavnom parku.

«Sjajno je, zaista u duhu filma, koji je vrlo avanturistički i zabavan. Vožnja nije previše ozbiljna, ali može da bude prilično strašna, kada je to potrebno», kaže Frejzer.

Studio «Univerzal» je svoju «turu iza kulisa» zapoèeo u jula 1964. godine. Od tada, više od 100 miliona ljudi posetilo je ovaj istorijski holivudski studio, pre svega da se zabave, ali i da nauèe nešto više o svetu filma.

XS
SM
MD
LG