Linkovi

SAD: Najveći godišnji pad cena kuća u proteklih 35 godina


Prosečna cena nove porodične kuće u Sjedinjenim Državama je od prošle godine pala za više 23 hiljade dolara - na 217 hiljada. To je oko 10 odsto manje nego prošle godine, kada je prosečna cena bila 240 hiljada dolara. Ekonomisti kažu da je to najveći godišnji pad cena kuća u proteklih 35 godina.

Uprkos nižim prosečnim cenama, najnoviji podaci pokazuju da u Sjedinjenim Državama na tržištu ima gotovo milion kuća više nego u isto vreme prošle godne. Da bi smanjio te prevelike rezerve, preduzimač Sid Danmor kaže da je morao da skreše cene.

«Čak 50 do 60 hiljada dolara u odnosu na prošlogodišnju cenu», kaže on.

Nisu na gubitku samo oni koji grade kuće. Troškovi izgradnje, na koje odlazi otprilike desetina američke ekonomije, smanjili su se za oko 10 odsto. A budući da se prodaje manje kuća, hiljade radnih mesta povezanih sa nekretninama, građevinarstvom i osiguranjem su u opasnosti. Ekonomista Mark Zendi kaže da su veće građevinske firme već počele da otpuštaju radnike.

«Ti ljudi ostaju bez posla i vrlo teško pronalaze nov, naravno nov posao u istom sektoru», kaže Zendi.

Posledice smanjene prodaje kuća se ne završavaju tu, kaže Majkl Karlajner, ekonomista u Nacionalnom udruženju građevinara.

«Kupac nove kuće će prve godine verovatno potrošiti oko šest hiljada dolara više za nameštaj i opremu», podseća Karlajner.

Manje kupaca kuća znači da će biti prodato manje frižidera i takođe manje zavesa, mašina za šišanje trave i aparata za domaćinstvo. Džon Silva, šef ekonomske službe u banci «Vakovija», kaže da je to usporenje stambene izgradnje glavni razlog što je američka ekonomija postigla najmanji kvartalni rast u protekle četiri godine.

«Stambena izgradnja je mnogo doprinela ekonomskom rastu u protekle dve-tri godine i svakako je dovela do većeg rasta od očekivanog. Ali mislim da je to sada prošlost», kaže Silva.
Ekonomisti predviđaju da bi ovaj zastoj mogao da potraje još šest do devet meseci, što nije dobra vest za trgovce nekretninama, poput Drejtona Sondersa, koji je upravo prijavio prodaju nekih građevinskih parcela.

«Definitivno, na ovom tržištu trenutno ima mnogo problema i nervoze», kaže on.

S druge strane, izgradnja administrativnih objekata cveta. Američki sekretarijat za trgovinu kaže da se ulaganje u nove fabrike, kancelarijske zgrade i druge komercijalne objekte, tokom protekle godine povećalo za 14 odsto.


XS
SM
MD
LG