Linkovi

Da li je vakcina protiv gripa bezbedna za malu decu?


Deca, trudnice i stariji su izloženi najvećem riziku od ozbiljnih komplikacija koje su rezultat gripa. Neki ljudi se takodje pitaju da li je vakcina protiv gripa bezbedna za malu decu. Medjutim, najnovija studija pokazala je da je barem jedna vrsta vakcine, bezbedna.

Sajmon Hembridž je pedijatar i istraživač u državi Kolorado. On i drugi istraživači pregledali su zdravstvene kartone više od 45 hiljada dece, starosti 6 do 23 meseca, kojasu primila vakcinu protiv gripa koja sadrži mrtav virus gripa. Istraživači su proveravali koliko dece se vratilo kod lekara tokom dve nedelje od primanja vakcine. Doktor Hembridž opisao je svoje nalaze kao «veoma dobru vest».

«U odnosu na veličinu ove studije, mislim da je bilo iznenadjujuće koliko malo problema smo videli povezanih sa vakcinom. Ustanovili smo neznatan porast jednog problema - lakšeg povraćanja i dijareje,» kaže doktor Hembridž.

Rezultati istraživanja su umirujući za roditelje kao što je Anita Miler Vesli, čija ćerka Megan provodi dosta vremena sa drugom malom decom.

«Ona ide u obdanište i izložena je raznim bakterijama, mi vodimo aktivan život, ali je nikada ne bih izložila nečemu što što sam mogla da predupredim vakcinom,» kaže Anita.

Doktor Hembridž ukazuje da bi roditelji trebalo da vakcinišu svoju decu na početku sezone gripa pošto virus može da bude fatalan za malu decu.

»Prvi put kada dete prima vakcinu protiv gripa, neophodno je da je dobije dva puta u razmaku od mesec dana kako bi bilo potpuno zaštićeno. Zato je veoma važno da je dobije pre početka sezone gripa u lekarskoj ordinaciji».

Hembridž kaže da istraživanje još nije obavljeno na deci mladjoj od šest meseci. Takodje nije preduzeto istraživanje na maloj deci za vakcinu u spreju koja se daje kroz nos, a koja sadrži živi ali oslabljeni virus gripa. Američki centri za kontrolu bolesti i prevenciju naveli su da nazalnu vakcinu ne bi trebalo davati deci mladjoj od pet godina, dok vakcinu uopšte ne bi trebalo davati deci mladjoj od šest meseci. U svakom slučaju, studije su pokazale da trudnice mogu bezbedno da prime vakcinu i da će neka od njihovih antitela preći na njihove bebe. Studiju su naručili Američki centri za kontrolu bolesti i prevenciju, a rezultati su objavljeni u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG