Linkovi

Koštunica: Crna Gora dužna da poštuje teritorijalni integritet Srbije


I dalje oštra reagovanja vlasti u Srbiji na susret crnogorskog i kosovskog premijera Mila Đukanovića i Agima Čekua. Iako je Vlada Srbije već zvanično reagovala, premijer Vojislav Koštunica ponovo se oglasio ocenom da stav zvanične Podgorice da je Kosovo sused Crnoj Gori, najdirektnije zadire u suverenitet i teritorijalni integritret Srbije. Vlada Srbije, naglasio je Koštunica u pisanoj izjavi, upozorava Vladu Crne Gore da je dužna da strogo poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, saglasno povelji Ujedinjenih nacija i načelima međunarodnog prava i da će u suprotnom, odgovornost za ozbiljne posledice u odnosima Srbije i Crne Gore snositi Vlada Crne Gore.

Tim povodom i predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković-Ivić oštro je kritikovala vlasti u Podgorici, a posetu Agima Čekua Crnoj Gori označila je kao čudan i zabrinjavajući čin u trenutku kada međunarodna zajednica menja stav o budućem rešenju za Kosovo. Sanda Rašković Ivić je u tom kontekstu navele primer generalnog sekretara Ujedinjenih nacija :

“Kofi Anan je čovek koji je shvatio da bi pregovore o budućem statusu Kosova trebalo prebaciti u iduću godinu jer naredna dva meseca su premalo vremena da se izvede bilo kakav zaključak.“

Kampanju srpskih vladajućih krugova protiv crnogoskog rukovodstva predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović osudio je kao nacionalističke izlive i istakao da u susretu crnogorskog i kosovskog premijera ne vidi pretnju za Srbiju.

XS
SM
MD
LG