Linkovi

Ljajić: Vehabije veća opasnost po islamsku zajednicu nego po državu


Policija privela jednog učesnika jučerašnjeg incidenta u Arap-džamiji i protiv 17 učesnika tuče podnela prekršajne prijave.

Policija je privela Izeta Fijuljanina iz Novog Pazara zbog pokušaja ubistva Ismaila Gicića, Jasmina i Erhana Smailovića, kao i zbog neovlašćenog držanja vatrenog oružja. MUP navodi da se Fijuljanin dovezao vozilom do džamije ispred koje je bila grupa vehabija. Iz grupe vehabija izdvojili su se Gicić i Smailovići koji su drvenim motkama počeli da udaraju Fijuljaninov automobil. Vozač automobila je tada izašao iz vozila i ispalio više hitaca iz vatrenog oružja u pravcu trojice napadača.

Policija, takođe, navodi da je oko 14 sati ispred džamije došlo do još jednog incidenta tokom verskog obreda kada je grupa vehabija verbalno i fizički napala imama. Prisutni vernik Habib Fijuljanin je tom prilikom iz pištolja ispalio dva metka u plafon džamije, zbog čega je protiv njega podneta krivična prijava za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljenog držanja oružja.

Kako se navodi u saopštenju opštinskog odbora Islamske zajednice u Novom Pazaru, vehabije su nasrnule na vernike i službenike kako bi nametnuli svoj način obavljanja obreda. Zbog sukoba i upotrebe vatrenog oružja, Islamska zajednica je odlučila da ova džamija bude zatvorena do daljeg.

Predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić ocenio je da delovanje vehabija predstavlja veću opasnost po islamsku zajednicu nego po državu. On je rekao da ulogu i broj različitih verskih pokreta ne treba ni precenjivati, ali ni potcenjivati:

"U poslednje vreme je stvoren dobar teren za delovanje verskih ekstremističkih organizacija, a državni organi ne deluju po tom pitanju."

Vehabije, osim u Novom Pazaru, deluju i u Ulcinju, ali je reč o pokretu koga čini mali broj mladih ljudi, rekao je danas orijentalista Rade Božović. Božović je objasnio da su oni islamski puritanci koje mnogi nazivaju i islamskim protestantima, prema kojima se lokalni muslimani odnose podrugljivo.

"Vehabije nose brade i pantalone kratkih nogavica, a sociolozi religije ih često nazivaju šerijatskom policijom jer naročito vode računa o moralu, ponašanju i oblačenju žena. Ima ih puno u Iranu i Avganistanu, gde se fizički kažnjavaju oni koji ne ispunjavaju šerijatske zakone", rekao je Božović.

Desetak vehabija je u aprilu prekinulo koncert grupe "Balkanika" u centru Novog Pazara.

Najviše sledbenika vehabizma u Bosni i Hercegovini ima na području Zenice, jer je u toku rata 1990-ih, u blizini tog grada bila stacionirana jedinica "El Mudžahid", sastavljena od ratnika iz islamskih zemalja. Ta jedinica je delovala u sastavu Armije BiH, a njeni članovi, poznati kao mudžahedini, preobratili su bosanske muslimane u vehabizam koji predstavlja tvrdu radikalnu struju islama. Nakon rata mudzahedini su živeli u selu Bočinja u centralnoj Bosni, odakle su se krajem 2000. i početkom 2001. godine preselili u selo Gornja Maoča kod Brčkog. Kako navode pojedini banjalučki mediji, to selo smatra se najjačim uporištem ekstremnog vehabističkog pokreta u tom delu BiH. Muslimani u BiH su sledbenici umerenog islama, ali sve je više onih koji se priklanjaju vehabijama. Mediji navode, da su svojevremeno lokalani islamski verski službenici zabranjivali da vehabije izvode verske obrede u džamijama.

Zbog toga su oni morali da koriste privatne kuće za molitvu i predavanja u kojima je često navođeno da bi BiH trebalo da postane islamska država. Sarajevski nedeljnik "Slobodna Bosna" je u poslednjem broju objavio da je naturalizovani državljanin BiH, poznat kao Abu Hamza, takođe vehabija. On je nedavno u jednoj televizijskoj emisiji optužio Islamsku versku zajednicu u BiH da je "izdajnička i revizionistička". U Sarajevu su prošlih godina vehabije upadale u džamije i vređale vernike, optužujući ih da nisu dobri muslimani. Nedavno je Sud u Brčkom zbog nedostatka dokaza oslobodio sedmoricuBošnjaka, pripadnika islamskog pokreta vehabisti, koji su 15. jula na putu Brka - Bukvik napali i naneli teške telesne povrede, Srbinu iz Brčkog, Mihajlu Kisiću. Zbog napada na Kisića u pritvoru su donedavno bili Nedžad Balkan, Abu Elez Jaser, Djulbija Zejnilović, Džemal Kazafreović, Faruk Hot, Medžid Suljović i Nusret Imamović, koji su državljani Austrije i BiH. Prema pisanju štampe iz BiH, vehabije sa tog područja raspolažu velikim novcem, koji koriste za pridobijanje novih pristalica. Vehabije imaju prepoznatljiv način odevanja - muškarci nose pantalone sa skraćenim nogavicama i duge brade, a žene su potpuno pokrivene.


XS
SM
MD
LG