Linkovi

Rat u Iraku ključno pitanje tokom izborne kampanje u Americi


S obzirom da je ostalo manje od nedelju dana do kongresnih izbora, Republikanci pokušavaju da osujete snažan izazov opozicionih Demokrata koji pokušavaju da preuzmu kontrolu u američkom Kongresu.

Kongresmen Harold Ford je demokrata koji se kandidovao za senatora iz države Tenesi. Ford smatra da je rat u Iraku vodeći faktor na ovim izborima:

”Ljudima je dosta rata. Dosta im je Kongresa koji kontrolišu Republikanci koji ne može da reši problem na granicama. Dosta im je Senata pod kontrolom Republikanaca koji podiže premije zdravstvenog osiguranja i dosta im je Bele kuće, Kongresa i Senata koji ne čine ništa za radne ljude.“

Republikanci žele da prebace debatu sa pitanja Iraka na smanjenje poreskih stopa i vodjenje opšteg rata protiv terorizma. Lider republikanaca u Predstavničkom domu Džon Bejner kaže da nastojanja demokrata da pretvore ove izbore u nacionalni referendum o ratu u Iraku neće uspeti.

”Te ankete ne znače ništa zato što u stvari imamo 435 specifičnih trka za mesta u Predstavničkom domu.“

Nedavna anketa lista ”Vol strit džurnal“ i tv mreže NBC pokazuje da 54 posto ispitanika ne veruje da je rat u Iraku bio vredan cene, u poredjenju sa 37 posto koji to veruju. Pad podrške ratu u javnosti naveo je neke republikanske kandidate da apeluju na predsednika da promeni politiku u Iraku, mada niko ne podržava trenutno povlačenje američkih trupa. Većina stručnjaka veruje da će Irak ipak biti odlučujuće pitanje na izborima iduće nedelje. Norman Ornstin prati američku politiku na Institutu ”American Enterprise“ u Vašingtonu:

”Ljudi koji ne obraćaju pažnju na politiku znaju jednu stvar. Republikanci imaju vlast. Oni vide haos u Iraku. Oni takodje ne veruju da ova ekonomija ide njima u prilog.“

Mnogi politički analitičari veruju da su demokrate u poziciji da zabeleže veliku pobedu 7. novembra uz šansu da ponovo steknu kontrolu i nad Predstavničkim domom i Senatom. Tomas Man je politički analitičar na Brukings insitutu u Vašingtonu.

”Verujem da se radi o velikom negativnom nacionalnom referendumu o radu ove vlade koji će, gotovo sigurno, dovesti do toga da demokrate steknu većinu u Predstavničkom domu sa možda čak 30 ili više osvojenih mesta.“

Kada su u pitanju specifične trke, demokrate se nadaju da će osvojiti pobedu za mesta u Predstavničkom domu koja trenutno drže Republikanci na severoistoku i u severnom delu srednjeg zapada zemlje. Demokrate su takodje u poziciji da možda osvoje pobedu nad republikanskim senatorima za mesta iz država Ohajo, Pensilvanija i Montana. Republikanci pak veruju da imaju šansu da dobiju senatska mesta koja trenutno drže demokrate u državama Nju Džerzi i Merilend. Najtešnje trke za Senat u ovom trenutku se vode u državama, Tenesi, Mizuri i Virdžinija, za položaje koje trenutno drže republikanci.

XS
SM
MD
LG