Linkovi

Negroponte u Bagdadu razgovarao sa iračkim premijerom Al-Malikijem


Američki direktor za obaveštajne službe u SAD Džon Negroponte danas je u Bagdadu razgovarao sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem o bezbednosnoj situaciji u Iraku.

Negroponte, koji je i glavni savetnik američkog predsednika Džordža Buša, danas je, bez prethodne najave, doputovao u posetu Bagdadu. Kabinet iračkog premijera saopštio je da su Malikii Negroponte razgovarali o političkim dogadjajima i "značaju unapredjenja iračkih oružanih snaga" kako bi mogle da u potpunosti preuzmu nadležnost za bezbednost u zemlji.

"Negroponte je ponovio podršu američke administracije i predsednika Buša iračkoj vladi", dodaje se u saopštenju.

Portparol iračkog premijera Jasin Madžid je rekao da je Negroponteova poseta deo redovnih sastanaka iračkih i američkih zvaničnika. Bagdad je pre tri dana posetio i savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli.

U Bagdadu je za poslednje 24 časa pronadjeno 56 tela, saopštila je danas iračka policija. Žrtve su bili muškarci izmedju 20 i 45 godina, a na njihovim telima su vidljivi tragovi mučenja, izjavio je policijski zvaničnik Mohamad Kajon. Prema njegovim rečima, svi su imali civilna odela, i bili su sa vezanim rukama i nogama. Kajon je rekao da tragovi mučenja svedoče da su ubice najverovatnije verski ekstremisti koji obično svoje žrtve nasilno odvode iz njihovih domova ili automobila

Četiri američka vojnika poginula u Iraku

Američka komanda u Iraku saopstila je danas da su četiri američka vojnika poginula u sukobima u toj zemlji. Kako se navodi, tri američke vojnika poginula su u istočnom delu Bagdada kada je njihovo vozilo naletelo na postavljenu bombu. Vojska je saopštila da je jedan marinac podlegao povredama zadobijenim tokom "neprijateljske akcije" u zapadnoj iračkoj provinciji Anbar. Imena vojnika, kao ni detalji vezi sa napadima, nisu saopšteni.

XS
SM
MD
LG