Linkovi

Savezna država Ohajo bila jedno do glavnih poprišta na izborima 2004.


Predsednik Buš je na kraju pobedio u toj državi i time sebi obezbedio drugi mandat u Beloj kući. Dve godine kasnije, Ohajo je ponovo u centru pažnje, ali ovog puta tamošnji birači više naginju Demokratskoj stranci, na lokalnim kao i na kongresnim izborima. Novinar Glasa Amerike, Kejn Farabo, izvštava iz Sinsinatija.

Još jedan dan počinje u Sinsinatiju – dan bliže izborima 7. novembra. Politički izveštač Hauard Vilinson i osoblje lista “Sinsinati Inkvajerer” priprema se da prati predstojeće tesne izborne trke.

“Ohajo je gotovo ravnopravno podeljen na Republikance i Demokrate. Izbori su ovde uvek tesni, a odlučuje mala grupa nezavisnih birača koji se ne identifikuju ni sa jednom ni sa drugom strankom,” kaže Vilkinson.

On ipak veruje da ove godine Demokrate imaju više prednosti. Skandal oko seksualno neprikladnih e-mail poruka bivšeg republikanskog kongresmena, Marka Folija i korupcionaški skandali u koje je umešana nekolicina republikanskih političara iz Ohaja, umanjuju izglede te stranke na izborima. Vilkinson smatra da ti skandali otežavaju izborne trke republikanskih kandidata za guvernera, senatore, kao i brojne članove državnog zakonodavnog tela.

“Demokrate bi trebalo da budu veoma zadovoljne. Izlgleda da će preuzeti kontrolu nad državnim Predstavničkim domom i da će osvojiti neka od mesta u Predstavničkom domu Kongresa - ne samo zbog onog što se dešava u Vašingtonu, već i zbog onog što se proteklih godina dešavalo ovde, u Ohaju. Skandali, korpucija, usporena ekonomija – sve to ide u prilog Demokratama,” kaže Vilkinson.

Politički urednik Karl Vajner dodaje da su, mada pitanja poput Iraka i skandala kongresmena Folija dominiraju naslovnim stranicama listova, ono što zaokuplja pažnju ljudi - radna mesta i zdravstvena zaštita.

“Glasaćemo i o predlogu da se povisi minimalna nadnica. Izgleda da je to zainteresovalo mnoge ljude. Mnogi bi želeli da sebi povise platu.”

Vajner dodaje da je predlog o povećanju minimalne nadnice delom zamišljen kako bi se veći broj Demokrata podstakao da izadje na birališta. To je slično taktici koju su Republikanci koristili po drugim pitanjima u Ohaju – na primer, referendum o zabrani brakova homoseksualaca održan je istovremeno sa predsedničkim izborima 2004. To pitanje motivisalo je konzervativne evangelstičke Republikance da u većem broju izadju na birališta, zahvaljujući nastojanjima sveštenika poput Lorensa Bišopa.

“Najvažnije pitanje je abortus. A, drugo su zakoni koje pokušavaju da donesu - o legalizovanju brakova homoseksualaca. Mi smatramo da brak treba da postoji samo izmedju muškarca i žene, što je u skladu sa biblijom. Prema tome, to su za mene najvažnija pitanja, a sva druga slede iza njih.”

Bišop je lider uticajne kongregacije koja broji pet hiljada vernika. Njeni članovi su uglavnom konzervativni i podržavaju platformu Republikanske stranke. Na proteklim izborima, oni su pomogli predsedniku Bušu da porazi demokarstkog kandidata Džona Kerija.

Medjutim, vodeći demokrata u ovom okrugu, Tim Berk, smatra da bi nastojanja da se pridobije podrška verske desnice ove godine mogla da imaju negativan efekat za Republikance.

“Mislim da to plaši ljude i da pomaže demokratskim kandidatima,” kaže on.

Demokrate poput Berka veruju da je to samo jedno od pitanja koje će pomoći da se na izborima 7. novembra politički teg pomeri na njihovu stranu.

XS
SM
MD
LG