Linkovi

Predvidjanje potresa mlada i još uvek nepouzdana naučna disciplina


Zemljotres koji je nedavno pogodio Havajska ostrva još jednom je potvrdio da je predvidjanje potresa mlada i još uvek nepouzdana naučna disciplina.

Lepota Havajskih ostrva ne može se poreći. Pa ipak, podrhtavanje tla podseća nas da duboko ispod ovog tropskog raja ključa lava, Evo šta o tome kaže geolog Harli Benz:

“Vulkanski sistem na Velikom ostrvu na Havajima je jedan od najaktivnjih na svetu.”

Većina zemljotresa dešava se duž raselina gde se sudaraju tektonske ploče koje formiraju Zemljinu koru. Ove tačke označavaju zemljotrese na obodu pacifičke ploče, ali su Havajska ostrva udaljena više od tri hiljade kilometara od tih raselina. Ona su formirana vulkanskim erupcijama i to je i danas jedan od razloga zbog kojih ona privlače turiste.

Ispod Zemljine površine usijana magma formira mlazeve lave, a kada se oni izliju iznad površine mora nastaju ostrvski lanci. Na Havajima, taj proces i dalje traje.

“Havaji su vrlo aktivni, kako u pogledu zemljotresa tako i u pogledu vulkana,” kaže geolog Meredit Netls.

Na primer, vulkan Kilauea je imao 30 erupcija u poslednjih 40 godina. Kada se izlivena lava ohladi i stvrdne ona vrši veliki pritisak na pacifičku tetktonsku ploču, što izaziva zemljotrese.

“Težina vulkana postaje prevelika da bi je podržavale strukture stena ispod njega i stoga pritisak postepeno raste i zatim se oslobadja putem zemljotresa,” kaže profesor Tomas Džordan.

Nedavni zemljotres bio je najsnažniji na Havajima u poslednjih 20 godina. Epicentar je bio udaljen samo 40 kilometara od obale Velikog ostrva. Ipak uprkos znatnoj materijalnoj šteti niko nije stradao a samo nekolio ljudi je bilo povrdjeno.

XS
SM
MD
LG