Linkovi

Mekormak: Ustav Srbije rešen na jasan i racionalan način u okviru demokratskog procesa


Na pitanje da prokomentariše novi ustav Srbije, koji je EU pozdravila uprkos tome što je u njemu sadržana jednostrana tvrdnja da suverenitet Srbije uključuje i Kosovo, portparol Državnog sekretarijata, Šon Mekormak je odgovorio:

“Mislim da je prvobitna namera za održavanje ustavnog referenduma bila vezana sa razdruživanje Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Kada se radi o Kosovu, taj proces je pod nadležnošću rezolucije Saveta bezbednosti UN, a Marti Ahtisari radi n pronalaženju rešenja koje će, nadamo se, približiti gledišta Srbije i Kosova. To je dakle odvojeni proces kojim rukovode UN a gospodinu Ahtisariju je poklonjeno poverenje da pronadje rešenje na kojem radi već nekoliko meseci, uz učešće svih zainteresovanih strana, uključujući i SAD,” rekao je Mekormak.

Na pitanje da li odobrava činjenicu da Srbija sada ima ustav, portparol Državnog sekretarijata je ponovio da je to deo demokratskog procesa unutar Srbije i da je do usvajanja novog ustava došlo kao rezultat razdruživanja državne zajednice Srbije i Crne Gore. Mekormak je naglasio da se radi o pozitivnom koraku za narod Srbije koji je postigao nešto što je moglo da bude predmet žestokih političkih debata, ali je rešeno na jasan i racionalan način, u okviru demokratskog procesa.

XS
SM
MD
LG