Linkovi

Novi model aviona “Boing” ima problem sa prevelikom težinom


Dugo očekivani, novi model aviona “Boing”, poznat po nazivu “Drimlajner” ima problem sa prevelikom težinom. Kompanija je objavila da će morati da potroši milione dolara kako bi avion izgubio nekoliko tona. Evo šta to znači za američkog proizvođača aviona.

Očekuje se da Boingov “Drimlajner” 787 bude bolji u svemu. Veći, jeftiniji za održavanje i da troši manje goriva jer je lakši. Problem je što nije dovoljno lak. Kompanija je upravo objavila da će morati da poroši značajnu sumu novca da bi smanjila težinu “Drimlajnera” za dva procenata. Stručnjaci kažu da je to dovoljno da se zabrinu kupci.

“Za najpopularniji model ‘Drimlajnera’ to je ekvivalent od 53 putnika po letu”

Niko ne smatra da je “Boing” na ivici da doživi problem kojim se suočava njegov glavni konkurent “Erbas”. Zbog prevelike težine završetak aviona A-380 pomeren je za čitave dve godine. No, akcije Boinga na berzi pale su najpre za tri procenta u četvrtak, a zatim još i još pola procenta u petak ujutro, posle najave da će biti potrebna dodatna sredstva da bi 787 bio gotov na vreme.

“Sve više inženjera radi na njemu. ‘Boing’ ne želi da ovo bude ozbiljna kriza, već samo mali zastoj”.

U pisanom saopštenju kompanija kaže da radi na smanjenju težine i da je postignut napredak. “Agresivno se bavimo izazovima koji se tiču težine i rasporeda. Znamo kako da naparavimo ovaj avion. 787 biće gotov na vreme”, piše u saopštenju.

“Drimlajner” bi trebalo da počne da leti 2008. Mnogi analitičari avio-industrije smatraju da postoji mogućnost da dođe do odlaganja, ali ne za više od nekoliko meseci. Inače, avion je toliko popularan, da je “Boing” po prvi put u poslednjih pet godina ispred “Erbasa” po broju komercijalnih porudžina.

Boingov “Drimlajner 787” rasprodat je do 2012. godine. Uprkos promlemima oko težine “Boing” je prognozirao da će sledeće godine imati prihod veći za pola milijarde dolara.


XS
SM
MD
LG