Linkovi

Rezultati CESID-a: Za predlog ustava glasalo 51,4 odsto od ukupnog broja birača


Novi ustav Srbije potvrđen je na referendumu, i za njega je glasalo oko 94.000 više ljudi nego što je bio zakonski minimum, pokazuju rezultati CESID-a na osnovu reprezentativnog uzorka sa 600 biračkih mesta. Za ustav je glasalo 51,4 odsto od ukupnog broja birača, saopštio je Zoran Lučić iz CESID-a na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru. Prema podacima CESID-a, glasao je 3.541.281 birača, odnosno 53,3 odsto, a "da" je zaokružilo 3.415.354 birača, odnosno 51,4 odsto od ukupnog broja birača. To je oko 94 hiljade više od neophodnog minimuma. Najveći odziv bio je na Kosovu - 90.036, odnosno 90,1 odsto, a najmanji u Vojvodini - 45,9 odsto. U Vojvodini je za ustav glasalo 42,7 odsto od ukupnog broja birača. U Beogradu je odziv bio 53,1, a za ustav je glasalo 51,8 odsto od ukupnog broja. U centralnoj Srbiji glasalo je 56,1 odsto, a za ustav 54,6 odsto. Da bi Ustav bio potvrđen bilo je potrebno da za njega glasa više od 50 odsto birača upisanih u birački spisak, odnosno najmanje 3.319.693 birača. U birački spisak upisano je ukupno 6.639.385 građana koji su 28. i 29. oktobra od 7 do 20 sati glasali na 8.385 biračkih mesta.

Vojislav Koštunica: Ustav neće biti predmet osporavanja

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je večeras da je potvrđivanje novog ustava na referendumu "pobeda Srbije". Novi ustav, kazao je Koštunica, neće biti predmet osporavanja, pripisivan nekoj stranci, vladi ili ličnosti, već će iza sebe imati narod Srbije. Ustav će početi da živi pun život kada nastanu institucije na novim izborima, sa novim zakonima koji će upotpuniti postojeće i koji proizilaze iz novog ustava, rekao je Koštunica novinarima u Vladi Srbije. Koštunica je izbegao da direktno odgovori na pitanje da li bi u decembru trebalo da budu održani i predsednički i parlamentarni izbori. On je naveo da će od sutra početi rad kako bi Ustav "počeo svoj život usvajanjem Ustavnog zakona". Sa novim ustavom Srbija je jača, ustav stavlja do znanja da je Srbija demokratska i pravna država, ustav, pozivajući sa na međunarodno pravo, još jednom kaže da je Kosovo sastavni deo Srbije, rekao je Koštunica.

Boris Tadić čestitao usvajanje novog Ustava Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da usvajanje novog Ustava predstavlja "jako dobru vest" i čestitao je građanima Srbije na takvoj odluci.

"Skoro četiri miliona građana Srbije je glasalo za novi Ustav. To je jako dobra vest i čestitam građanima na toj odluci i na Novom ustavu", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je izjavio i da očekuje od nadležnih institucija - Republičke izborne komisije da urade sve u proceduralnom smisli kako ni trunka sumnje ne bi pala na referendum.

"Građani su odlučili da daju podršku evropskoj Srbiji i da jedan posao ostavimo iza nas, to je donošenje novog Ustava. Voleo bi hkada ne bi previše slavili u ovom danu nego kada bismo mislili o sutrašnjim obavezama", izjavio je Tadić.

Najveća vrlina novog Ustava je to što smo ostavili Miloševićevo doba iza nas, doba koje nas nije proslavilo ni kao doba ni kao narod i što otvara nove mogućnost za Srbiju - Srbiju budućnosti, istakao je predsednik Srbije. On je istakao i da moraju biti raspisani novi izbori u Srbiji kako bi, ne samo ustavom, već i novom demokratskom vladom, doprineli političkoj stabilnosti zemlje, regiona i Evrope. Naš krajnji politički cilj nije samo ustav već evropski, bolji život naših građana i konačano članstvo u EU, istakao je Tadić.

Milan Ivanović: Usvajanje Ustava pobeda Srbije

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović izjavio je večeras da je potvrđivanje Ustava "velika pobeda Srbije, a posebno Srba" u Pokrajini.

"Dobili smo novi, demokratski Ustav, a uspeh referenduma važan je i zbog rešavanja budućeg statusa Kosova. Građani Srbije su se izjasnili da su državni i nacionalni interesi potvrđeni, integritet Srbije je očuvan, a na političkoj margini ostali su oni koji su vodili antireferendumsku kampanju, ali i oni koji su se zalagali za albanske ciljeve", rekao je Ivanović novinarima. Prema njegovim rečima, to je i poruka međunarodnoj zajednici da se do rešenja za Kosovo "mora doći kompromisom u okviru suverene Srbije".

Leon Kojen: Ustav doprinosi rešavanju kosovskog problema

Koordinator beogradskog pregovaračkog tima za pregovore o statusu Kosova Leon Kojen izrazio je večeras nadu da će potvrđivanje novog Ustava doprineti da se kosovski problem rešava "kako se Srbija nada da će biti rešen". Kojen je rekao da Srbija sada, prvi put od kada je samostalna država, ima "pravu institucionalnu osnovu kojom može da rešava i problem Kosova, ali i da ide evropskim putem". Prema njegovim rečima, u Srbiji preostaje da se urade još neki teški poslovi - usvajanje ustavnog zakona i raspisivanje predsedničkih i parlamentarnih izbora. Kojen je dodao da treba da budu usvojeni i zakoni koji će omogućiti lokalne i pokrajinske izbore.Kojen je dodao da nema razloga da usvajanje novog Ustava ne bude prihvaćeno dobro u međunarodnoj zajednici.

Bojan Pajtić zadovoljan odzivom Vojvođana na referendumu

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izrazio je večeras zadovoljstvo uspehom referenduma o novom ustavu Srbije i ocenio da taj akt Vojvodini donosi znatno veća finansijska sredstva.

"Zahvaljujem svim građanima Vojvodine što su, uprkos brojnim dezinformacijama i snažnoj antireferendumskoj kampanji, prepoznali prednosti koje novi Ustav donosi našoj Pokrajini i u ogromnom broju, većem nego što je bilo ko očekivao, potvrdili najviši pravni akt naše države", naveo je Pajtić u saopštenju za javnost.

Pajtić je ocenio da novi Ustav prekida "decenijsku praksu" po kojoj je veliki deo novca vojvođanskih poreskih obveznika odlazio u druge delove države.

G17 plus i SPO zadovoljni potvrdivanjem referenduma

Funkcioneri Srpskog pokreta obnove i G17 plus Srđan Srećković i Suzana Grubješić izrazili su večeras zadovoljstvo zbog potvrđivanja novog Ustava Srbije. Potpredsednik SPO-a Srđan Srećković rekao je Radio televiziji Srbije da je potvrđivanjem novog ustava skinuto jedno važno pitanje sa dnevnog reda. Srbija je posle 60 godina dobila prvi demokratski ustav, rekao je on, dodavši da sada treba da se prione na rešavanje problema koje država ima. član Predsedništva G17 plus Suzana Grubješić istakla je da je ta stranka zadovoljna što je većina građana Srbije ozbiljno shvatila referendum i glasala za potvrđivanje ustava.

Milica Delević-đilas: Ustav korak napred samo ako rešimo problem

Profesor Fakulteta političkih nauka Milica Delević-đilas ocenila je večeras da će novi Ustav biti korak napred samo ako Srbija završi saradnju sa Hagom i reši pitanje Kosova. Delević-Djilas je u Medija centru ocenila da će novi Ustav biti značajan za međunarodni položaj Srbije samo ukoliko politička elita Srbije uspe da završi saradnju sa Haškim tribunalom, uhapsi Ratka Mladića i rešava pitanje Kosova. Sama činjenica da je Ustav donet izjašnjavanjem natpolovične većine ukupnog broja birača u Srbiji ne menja položaj Srbije u pregovorima o budućem statusu Kosova, ako ne bude završena saradnja sa Haškim tribunalom i rešavani svi drugi problemi, istakla je ona.

"Međunarodni položaj zemlje biće bolji u onoj meri u kojoj se Srbija okrene rešavanju problema", kazala je Delević-Djilas.

LDP: 49,7 odsto

Predlog ustava nije dobio zakonom propisanu podršku, jer je uz sve manipulacije i pritiske, na glasačka mesta izašlo svega 49,7 posto birača, naveo je Čedomir Jovanović iz LDP-a. Novinarima su prikazana tri video snimka, na kojima su aktivisti LDP-a, u akciji dokazivanja postojanja manipulacija, bez ikakvih ličnih dokumenata glasali u tuđe ime u opštinama Stari Grad i Vračar, u centru Beograda. Jovanović je istakao da su u pitanju samo prvi dokazi referendumske krađe kojima raspolaže antireferendumski blok stranaka. Kontrolori LDP-a podneli su više hiljada prigovora na tok referendumskog procesa. Jovanović je rekao da je LDP obavestio posmatrače Saveta Evrope, Ruske dume i Cesida o svim zabeleženim nepravilnostima.

XS
SM
MD
LG