Linkovi

Šta može da dovede do toga da neko zaboravi sve o sebi?


Novi momenti o misterioznom čoveku poznatom kao «Al amnezija», koji se ovih dana našao u centru pažnje američkih medija. On je sada kod svoje kuće, sa svojom porodicom i bori se za povratak u normalan život.

Pitanje je kako je Al završio više od hiljadu milja daleko od kuće, bez memorije o svojoj prošlosti? Zamislite da otvorite oči, okruženi gomilom stranaca … u nemogućnosti da se setite sopstvenog imena ili ukusa vaše omiljene hrane … i tako šest sedmica za redom. To je bio svet Džefa Ingrama.

«Hoću svoju prošlost. Hoću ono što sam bio. Ili ko sam ja».

Takodje, Ingram još uvek ne može da se seti bilo kog detalja o svom bivšem životu. On se više ne suočava samo sa gubitkom memorije. Od pre izvesnog vremena, nezaposleni mehaničar, ponovo je sa svojom verenicom u Olimpiji, u državi Vašington, radi oporavka sa svojim prijateljima i porodicom.

«Mislila sam da sam ga zauvek izgubila,» kaže Džefova majka.

Medjutim, u Ingramovom slučaju ne radi se o običnoj amneziji, već o onome što lekari nazivaju disocijativna fuga, u kojem mozak bukvalno izbriše celokupnu memoriju.

«To se često desi iznenada. Oni završe u drugom gradu, prilično zbunjeni, i kada ih ljudi upitaju o njihovoj prošlosti ili identitetu, oni ne znaju ko su, ne mogu da kažu svoje ime».
Za razliku od amnezije, svi podaci o identitetu su potpuno zaboravljeni.

«Sa amnezijom, osoba će reći: Ne mogu da se setim tih šest godina mog života. Ali ona i dalje znaje ko je. Sa disocijativnom fugom, osoba će reći: Ne sećam se ničega o svom životu i više se ne sećam ko sam».

Stručnjaci kažu da dvoje na svakih hiljadu Amerikanaca ima iskustvo tog tipa potpunog gubitka memorije … uključujući Šona Meknaltija, koji je zapao u takvo stanje na dan svog venčanja. Pojavio se tri dana kasnije u motelu, dezorijentisan i sa ujedima insekata.

«Pitala sam ga da li zna svoje ime, a on je rekao da ne zna. Onda sam ga upitala da li se seća ko sam ja, a on je samo odmahnuo glavom».

Sve u Šonovom svetu, uključujući i njegovu suprugu Ejmi, bilo je potpuno nepoznato … dok jednoga dana, skoro godinu dana kasnije… »Sve je odjednom počelo da mi se vraća». Šonova sećanja su počela da naviru nazad.

«Dobra vest je da mada ti slučajevi mogu da budu neobični, tokom vremena oni imaju tendenciju da se razreše, ali to može da traje mesecima, pa i godinama,» kaže profesor Danijel Braun.

XS
SM
MD
LG