Linkovi

Bijela kuća tvrdi da Čejni ne podržava torturu


Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju potpredsjednika SAD da podržava metode ispitivanja osumnjičenih terorista, koje su po njihovom tumačenju – tortura. Bijela kuća, kako izvještava Skot Sterns, negira te optužbe.

Kontroverza je nastala nakon Čejnijevog intervjua jednoj konzervativnoj radio stanici u gradu Fargou, u Sjevernoj Dakoti.

Prema transkriptu Bijele Kuće Čejni je na pitanje – da li je potapanje u vodu prihvatljivo, ako očigledno spašava ljudske živote rekao:

"Za mene jeste, ali mene već optužuju da sam potpredsjednik za torturu. Mi ne sprovodimo torturu. Mi ispunjavamo sve obaveze u skladu sa međunarodnim sporazumima koje smo potpisali."

Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava kažu da je pomenuto potapanje u vodu iskorišteno u kontekstu tehnike kojom se onaj koji se ispituje dovodi u situaciju da povjeruje da će se udaviti. Takvu tehniku zabranjuju priručnici za ispitivanje koje izdaje američka armija, u dijelu u kojem se zabranjuje mučenje zarobljenih. U intervjuu, Čejni je govorio specifično o ispitivanju Halida Šeika Mohameda – čovjeka koji je planirao napade 11. Septembra. Nije precizirao na koji su način od njega dobijene informacije, ali je rekao da su bile vrlo vrijedne. Čejni je potapanje u vodu u tom momentu opisao kao važan alat koji je omogućio bezbjednost SAD.

Human Rights Watch danas je saopštio da je Čejni postavio nove, niske standarde zaštite ljudskih prava. Amnesty International je Čejnija optužio da podržava torturu kršeći radikalno ponosnu američku tradiciju zaštite ljudskih prava.

Portparol Bijele kuće Toni Snou danas jre međutim još jednom rekao da Čejni ne podržava torturu.

"Potpredsjednik kaže da je govorio uopšteno o programu ispitivanja koji je u skladu sa zakonom i koji je u službi zaštite života Amerikanaca i nije govorio o torturi."

Snou je na prateća pitanja novinare uputio na transkritpt intervjua.

Predasjednik Buš je o tome govorio nakon sastanka sa generalnim sekretaom NATO-a, Japom de Hopom Sheferom.

"Ova zemlja ne sprovodi torturu. Mi nećemo nikoga mučiti. Ispitivaćemo one koje zarobimo na ratištu da bi vidjeli da li nam mogu ponuditi informacije od koristi za odbranu naše zemlje."

Američki tretman zarobljenika pod upitnik su proteklih mjeseci stavljali čak i neki od saveznika. Predsjednik Buš međutim kaže da novi zakon omogućava da američki istražitelji zaštite naciju koristeći metode koje su u skladu sa međunarodnim sporazumima, među kojimaje i Ženevska konvencija.

Opozicione demokrate su objavile da Čejnijevi komentari ukazuju da Bijela kuća nema jasnu politiku u odnosu na torturu. Senator John Kerry, rekao je da je "odlučnost Bušove administarcije da obezbjedi način da sprovodi torturu" potkopala moralni autoritet SAD, uvećala rizike po američke trupe i zemlju učinila manje bezbjednom.

XS
SM
MD
LG