Linkovi

Pitanje imigracije - odlučujući faktor na kongresnim izborima


Pitanje ilegalne imigracije uzburkalo je strasti širom Amerike tokom protekle godine i moglo bi da bude jedan od odlučujućih faktora na predstojećim kongresnim izborima. U Arizoni, na jugpozapadu SAD, ilegalna imigracija će svakako biti ključna tema na izborima pošto najveći broj ilegalnih imigranata iz Meksika ulazi u Ameriku preko te savezne države.

Republikanski kandidat za člana Predstavničkog doma u osmom kongresnom okrugu u Arizoni, Rendi Graf, pobedio je na primarnim izborima u svojoj stranci uprkos protivljenju Nacionalnog republikanskog komiteta u Vašingtonu. Stranački lideri u Vašingtonu smatraju da je Graf suviše fokusiran na pitanje imigracije i da zanemaruje druga važna pitanja. On se, medjutim, ne slaže sa tom ocenom.

«Oni koji nalaze u Vašingtonu posmatraju ovaj okrug sa daljine od dve hiljade tristo milja i mislim da ne shvataju šta je stvarno važno za birače ovde,» kaže Graf.

Mada Republikanska stranka zvanično ne pomaže Grafu, «Minitmeni», privatna organizacija, čiji cilj je učvršćenje bezbednosti na granicama objavljuju oglase da bi ga podržali, u kojima napadaju njegovog protiv kandidata, Gabriel Gifords. Graf optužuje Gifordsovu da se zalaže za amnestiju za ilegalne imigrante.

«Ilegalna imigracija pogadja naše zajednice, naše škole, naš sistem zdravstvene zaštite, naše sudove. On pogadja poreske obveznike ovde u Arizoni. Gabriel Gifords bi trebalo da objasni zašto podržava amnestiju i otvorene granice,» kaže Graf.

Gifords odbacuje ove optuže.

«Potrebno je da budemo oprezni sa primenom elektronskog nadzora i visokotehnološkim rešenjima. Umesto toga treba da primenimo mere protiv poslodavaca koji zapošljavaju ilegalne imigrante a potreban je i program za gostujuće radnike.»

Gabriel Gifords tvrdi da takav program, koji bi omogućio sticanje američkog državljanstva, ne bi predstavljao amnestiju za one koji su prekršili zakon. Ona kaže da shvata da ilegalni imigranti predstavljaju teret za Arizonu.

«Mi u južnoj Arizoni smo svakako ljuti. Mi finansiramo troškove policije i drugih službi, bolnica i škola. Ali ovo je federalna kriza, i federalna vlada bi trebalo da preuzme više odgovornosti,» kaže Gabriel Gifords.

Medjutim, mada je imigracija brine glasače oni nisu baš sigurni kako da se opredele.

«Imigracija ima veliki uticaj na ekonomiju, zdravstvo, škole,» kaže ova žena.

«Protiv toga sam da ljudi ulaze kao kriminalci. Ali, najveći broj dolaze i vredno rade i pošteni su.»

Profesor političkih nauka na univerzitetu Arizone, Bil Dikson, kaže da su druga pitanja poput terorizma, rata u Iraku i zdravstvene zaštite važnija za većinu birača. On primećuje da je, prema poslednjim anketama, demokrata Gifords u vodjstvu, i da čak i po pitanju imigracije republikanac Graf ne uživa prednost.

«Kod birača koji imigraciju stavljaju na prvo mesto - Gifords i Graf su izjednačeni, što je zaista interesantno. Po svim drugtim pitanjima demokrata Gifords ima znatnu prednost u odnosu na republikanca Grafa.»

Dikson objašnjava da je to zbog toga što oni koji podržavaju Grafa i koji brinu o bezbednosti granica, imaju na drugoj strani birače koji podržavaju prava imigranata i glasaće za Gabriel Gifords. Dikson dodaje da, mada se neki poreski obveznici možda protive tome što moraju da plaćaju za socijalne servise i zdravstvenu zaštitu za imigrante, drugi ih podržavaju jer smatraju da oni pomažu ekonomiju.

«Ukoliko bi bile primenjen oštre mere prema poslodavcima koji zapošljavaju ilegalne imigrante, poljoprivredna na jugu Arizone zapala bi u velike teškoće,» ukazuje Dikson.

Republikanac Rendi Graf tvrdi da najnovije ankete pokazuju da on smanjuje prednost demokrate Gabriel Gifords. Dvoje kandidata će se sučeliti na nekoliko debata pre izbora 7. novembra.

XS
SM
MD
LG