Linkovi

SAD će pomoći pristupanje Crne Gore u Partnerstvo za mir


Komandant južnog krila NATO-a i američkih pomorskih snaga u Evropi admiral Hari Urlih prenio je danas u Tivtu crnogorskom predsjedniku Filipu Vujanoviću da će Sjedinjene Američke Države pomoći pristupanju Crne Gore NATO programu Partnerstvo za mir.

Vujanović je posjetio američku raketnu krstaricu „Ancio“, koja se nalazi u trodnevnoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori i njenoj Mornarici. Predsjednik Vujanović je naglasio da je to bila prva posjeta jednog stranog ratnog broda Crnoj Gori nakon proglašenje nezavisnosti.

On je kazao da je admiral Urlih ponudio dalju saradnju koja će se realizovati početkom novembra dolaskom ekspertske delegacije NATO-a, koja će pomoći Crnoj Gori u svim obavezama prema Partnerstvu za mir. Vujanović je podsjetio i na obećanja koja je nedavno američki sekretar odbrane Donald Ramsfeld dao Crnoj Gori.

"Sekretar je razumio potrebu Crne Gore da bude u Partnerstvu za mir i u ime SAD obećao maksimalnu pomoć tom pristupanju, i mi imamo veliku i realnu nadu da ćemo već u novembru pripadati toj velikoj bezbjedonosnoj porodici“.

Admiral Urlih se zahvalio na gostoprimstvu koje su Tivat i Crna Gora pružili posadi američke raketne krstarice.

"Posada broda mi je rekla da je ovo destinacija budućnosti u koju bi trebali što češće uplovljavati“, kazao je Urlih.

Nakon konferencije za novinare, na krstarici je organizovan koktel za predsjednika Vujanovića i njegove saradnike, visoke oficire Vojske Crne Gore, ministre u Vladi i skupštinske poslanike, a prisutni su bili i čelni ljudi brojnih opština.

XS
SM
MD
LG