Linkovi

Boris Tadić: Nezavisnost Kosova vodi u destablilizaciju Balkana


Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da bi nezavisnost Kosova imala za posledicu destabilizaciju celog Balkana, ali i da Srbija ne želi da upravlja sudbinom kosovskih Albanaca.

"Srbija ne želi da upravlja sudbinom kosovskih Albanaca, ali ima legitimno pravo da brani svoje granice', naglasio je Tadić u intervjuu za nemački dnevnik "Merkiše algemajne" iz Potsdama.

Predsednik Srbije je upozorio da je "jedna iskra dovoljna da se pokrene egzodus Srba sa Kosova" i ocenio da Srbija nemamo nikakvu perspektivu sve dok je kolona onih koji napuštaju svoju domovinu duža od kolone povratnika. Tadić je istakao da je kosovsko pitanje veoma važno za građane Srbije jer Kosovo nije samo deo istorije Srbije, već i identiteta.

Na pitanje da li posle svega što se dogodilo pod režimom Slobodana Miloševića Srbija i dalje ima moralno pravo na Kosovo, Tadić je odgovorio da je previše jednostavno tvrditi da je Srbija kriva za rat, kao što ni samo Albanci, kako je rekao, nisu krivi za rat.

"Odgovornost snose pojedini ljudi koji imaju ime i prezime", rekao je Tadić.

Ocenivši da vlada ogromno nepoverenje Srba i Albanaca, Tadić, za koga list piše da je jedan od malobrojnih koji se zalaže za umerenost u rešenju kosovskog problema, rekao je da je njegova uloga uloga mosta, ali da ne zna koliko će dugo taj most držati.

Na pitanje da li veruje da je izvesna nezavisnost Kosova, Tadić je odgovorio da se ne predaje, ali i da treba priznati realnost. Ne radi se o tome da li će Kosovo biti nezavisno ili ne, nego da li ćemo naći trajno rešenje za budućnost, objasnio je predsednik Srbije.

Na pitanje zašto se zalaže za prevremene predsedničke izbore u Srbiji, Tadić je odgovorio da bi mogao biti smatran odgovornim za gubitak dela teritorije svoje zemlje i dela identiteta svog naroda. 'Meni je potrebna puna podrška građana', rekao je Tadić.

XS
SM
MD
LG