Linkovi

Dragan Čović: Dogovorena koalicija HDZ BiH i SNSD


Predsednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović izjavio je da je na sastanku sa liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradom Dodikom dogovorena koalicija te dve stranke na državnom nivou.

"Mislim da smo se danas apsolutno precizno dogovorili oko uspostavljanja našeg partnerstva kako bi se konstituisala vlast", rekao je Čović novinarima u Banjaluci

On je rekao da se Sranka demokratske akcije "na neki način" dogovorila sa Strankom za BiH, tako da bi ove dve stranke zajedno sa HDZ i SNSD mogle da formiraju koaliciju "koja će imati dovoljno mandata da može da donosi sve krucijalne odluke".

Prema njegovim rečima, s obzirom na najbolji izborni rezultat, mesto predsedavajućeg Saveta ministara BiH trebalo bi da pripadne SNSD-u. Dodik je danas o formiranju nove izvršne vlasti na entitetskom i državnom nivou razgovarao i sa predstavnicima Socijalističke partije RS, koja će biti deo vladajuće koalicije u RS.

Najavljeni razgovori sa predstavnicima Demokratskog narodnog saveza odgođeni su zbog službenog puta predsednika ove stranke Marka Pavića. Visoki funkcioner Partije demokratskog progresa Goran Milojević izjavio je da je ova stranka Dodikov poziv na konsultacije o formiranju nove Vlade RS dobila tek danas, tako da bi razgovori trebalo da počnu u petak.

XS
SM
MD
LG