Linkovi

Istražni sudija Zdenko Posavec odredio pritvor Branimiru Glavašu


Istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec u ponedeljak je odredio pritvor Branimiru Glavašu, osumnjičenom za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine.

Sudija Posavec je prihvatio treći predlog Državnog tužilaštva od 10. oktobra da se Glavašu odredi pritvor zbog uticanja na svedoke u istražnom postupku. Glavaš ima pravo žalbe na rešenje o određivanju privora.

"Telo mogu da mi zatvore, ali duh ne. Nikada, nikada!", poručio je uzbuđeni Glavaš nakon što je saznao za odluku istražnog sudije. "Sve će im biti zabadava. U meni se time rađa još veći inat", rekao je Glavaš, dodajući kako će ići u pritvor kad god to sudija zatraži. Na pitanje hoće li da se žali na odluku sudije, Glavaš je odgovorio da neće. "Kome da se žalim? Ne pada mi na pamet, samo neka pritvaraju!".

Mandatno-imunitetna komisija hrvatskog Sabora ukinula je danas poslanički imunitet Branimiru Glavašu na zahtev državnog tužilastva, a zbog proceduralnih razloga odložila je raspravu o sličnom zahtevu Županijskog suda u Zagrebu. Komisija je procenila da protiv Glavaša u tom slučaju može da se pokrene istraga i da on može da bude pritvoren zbog opasnosti da će uticati na svetoke. Odložena je rasprava o zahtevu zagrebačkog Županijskog suda da se Glavašu imunitet oduzme radi pritvora u vezi sa istragom o "slučaju Fehir", gde mu je imunitet već ukinut radi istrage. Komisija je prihvatila stav državnog tužilaštva da je istražni sudija Zdenko Posavec ukidanje imuniteta trebalo da zatraži pre no što je danas doneo odluku o pritvoru.

Glavaša tužilaštvo tereti da je naredio zlostavljanje i ubistvo srpskih civila Čedomira Vučkovića i Djorđa Petkovića, kao i mučenje troje srpskih civila. Krunoslav Fehir, osumnjičen za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku, sumnjiči se da je zlostavljao jednog zarobljenog civila i pucao u njega. On je pred istražnim sudijom priznao zločin i optužio Glavaša kao nalogodavca.

MUP demantovao optužbe Glavaša o montiranju slučaja

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske odbacilo je danas izjavu Branimira Glavaša da je montiran "slučaj selotejp", kako su mediji prozvali slučaj ubistva srpskih civila u Osijeku 1991. i 1992. MUP u saopštenju odbacuje i tvrdnju Glavaša da je njegovo povezivanje s tim slučajem pokušaj komandanta osječko-baranjske policije Vladimira Fabera da se s njim obračuna.

"MUP najodlučnije odacuje izjave Branimira Glavaša i medijske napise, kojima se podnošenje kaznenih prijava protiv Glavaša nastoji svesti na nivo ličnog sukoba sa komandantom Policijske uprave osječko-baranjske Vladimirom Faberom", piše u saopštenju policije.

Glavaš je na konferenciji za novinare održanoj u nedelju u Osijeku odbacio bilo kakvu povezanost sa "slučajem selotejp", ocenivši da je reč o pokušaju montaže Vladimira Fabera koji je osumnjičenima za ubistva civila na Dravi savetovao da Glavaša optuže i da će im sve biti oprošteno. MUP dalje tvrdi da rad i postupke Fabera i osječko-baranjskih policajaca ocenuje kao apsolutno profesionalno i zakonito, i da u potpunosti podržava do sada sprovedene postupke u otkrivanju i sankcionisanju počinilaca ratnih zločina u Osijeku, ali i u svim drugim krivičnim predmetima.

"Svako drugačije tumačenje aktivnosti hrvatske policije smatramo pokušajem iskrivljavanja činjenica i uticaja na nadležne organe i javnost", dodaje se u saopštenju MUP-a.

U MUP-u napominju da je tokom kriminalističke istrage o stradanju srpskih civila u Osijeku 1991. i 1992, koja je rezultirala i podnošenjem odgovarajućih krivičnih prijava Državnom tužilaštvu, u sprovođenju istražnih poslova i u njihovoj obradi učestvovao tim kriminalističkih stručnjaka iz Osijeka, Zagreba i drugih policijskih uprava. U MUP-u ističu pritom da je podnošenje krivičnih prijava i zahteva za sprovođenje istrage rezultat isključivo činjenica i dokaza do kojih je policija došla u kriminalističkoj istrazi, a nikako ličnih obračuna pojedinaca iz MUP-a sa Glavašem.

XS
SM
MD
LG