Linkovi

Organizacije Smitsonijen najveći muzejski kompleks na svetu


U njenih 17 muzeja su izložena blaga američke prošlosti, žive savremene umetnosti i naučnih dostignuća okrenutih budućnosti. Sada vas vodimo u muzej posvećen čudima naše planete.

Vašington je grad muzeja, od kojih nijedan nije slavniji od onih u okviru Organizacije Smitsonijen. Milioni turist iz celog sveta obilaze ove izložbene prostore svake godine. Jedan od najpopularnijih je Smitsonijenov Prirodnjački muzej – posvećen inspirativnom interesovanju za svet prirode.

Posetioce unutra dočekuje četiri metra visok afrički slon. On je glavni eksponat muzejske kolekcije sisara, od više od 125 miliona primera iz nauke o prirodi i objekata iz kulture, kaže Lari O’Rajli, direktor muzejskog Odeljenja za specijalne projekte.

«Muzej je pre svega usredsređen na takozvano taksonomsko istraživanje. Drugim rečima, prikupljamo životinje iz celog sveta i onda ih klasifikujemo, da bi se bolje razumelo gde se te životinje uklapaju u svet i evoluciju. Priređujemo različite izložbe, na primer, trenutno smo izložili objekte koji idu nazad do samih početaka planete i njenog formiranja».

Muzej je osnovan pre gotovo stotinu godina. Pored izložbenih prostora, u objektu je i sedam naučnih odeljenja u kojima radi više od stotinu istraživača. Kustosi kažu da je za neke od najpopularnijih izložbi zaslužan holivudski režiser Stiven Spilberg, čiji su filmovi iz serije «Parka iz doba jure» podstakli interesovanje za džinovske skelete izložene u Odeljenju sa dinosaurusima, kaže kustos Mat Karano.

«Najstariji poznati dinosaurusi potiču iz perioda poznatog pod imenom trijas, pre oko 225 miliona godina. Dinosaurusi se se tada pojavili i nastavili da žive kroz sledeći period jure, koji je poznat zahvaljujući filmu, a onda su nastavili da žive i u periodu krede. Na kraju krede, pre 65 miliona godina, dinosaurusi su izumrli. A to je oko 60 miliona godina pre najstarijih poznatih čovekovih predaka. Prema tome, postoji ogroman vremenski jaz između poslednjih dinosaurusa i prvih humanoida».

Tragovi dinosaurusa mogu da se prate hiljade godina, ali svest o važnosti tih pronalazaka se javlja tek u 19. veku, sa rođenjem nauke poznate pod imenom paleontologija.

Do danas je identifikovano više od hiljadu vrsta dinosaurusa, a njihovi najveći obožavaoci su – deca. Premda su dinosaurusi veoma popularni, kustosi ističu da je glavna atrakcija dijamant «Houp», najveći plavi dijamant na svetu. Dragulj ima više od 45 karata i procenjuje se da je star milijardu godina. Dijamant neprocenjive vrednosti je samo jedan od hiljada eksponata koji čekaju na posetioce Prirodnjačkog muzeja.

XS
SM
MD
LG