Linkovi

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs doputovala u Moskvu


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs doputovala je u Moskvu, gde će sa ruskim rukovodstvom razgovarati o krizi nastaloj nakon što je Severna Koreja izvršila nuklearnu probu. Predviđen je njen susret sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i ministrom odbrane Sergejom Ivanovom.

Rajs je pred polazak u Rusiju istakla da SAD sumnjaju u namere Sjeverne Koreje da obnovi dijalog sa međunarodnom zajednicom, jer je ton sa kojim istupaju sjevernokorejski predstavnici i dalje agresivan”. Američki državni sekretar je rekla da SAD ne žele da provociraju dalju eksalaciju krize. Moskva je poslednja stanica turneje Kondolize Rajs, nakon što je već boravila u Japanu, Južnoj Koreji i Kini.

Kim de Đung: Pjongjang bi mogao da odgovori silom

Severna Koreja bi mogla da upotrebi silu kao odgovor na sankcije koje su uvele Ujedinjene nacije zbog nuklearne probe Pjongjanga, rekao je danas bivši predsjednik Južne Koreje Kim de Đung.

“Severna Koreja traži načine da se izbori sa ekonomskim sankcijama i mogla bi da odgovori vojnom silom”, rekao je on.

De Đung je sa sadašnjim predsednikom Severne Koreje Kim Džong Ilom razgovarao 2000. godine na prvom i jedinom samitu koji su dve Koreje organizovale.

“Severna Koreja bi mogla da odgovori silom ukoliko dođe do inspekcije njenih brodova”, ocenio je De Đung .

Pjongjang je izveo nuklearnu probu 9. oktobra, koja je izazvala osude u svijetu i dovela do sankcija UN.

XS
SM
MD
LG