Linkovi

Vlada Indonezije donela plan o suzbijanju ptičijeg gripa


Indonezija će početi da uklanja perad iz stambenih četvrti, u okviru borbe protiv ptičijeg gripa od koga je u toj zemlji umrlo 55 ljudi, najavili su zvaničnici ističući da će taj zadatak biti izuzetno težak.

"To je mera koja treba da bude sprovedena kako bismo se rešili ptičjeg gripa", rekla je ministar zdravlja Indonezije Siti Fadila Supari, posle sastank posvećenog virusu H5N1 od koga je najviše ljudi umrlo u Indoneziji. "To je hitno i mora biti učinjeno što pre".

Nije objavljeno kada će početi i koliko će trajati akcija uklanjanja živine i stambenih četvrti Indonezije. Očekuje se da će se stanovništvo usprotiviti planu, zbog toga što u Indoneziji ima stotine miliona peradi po dvorištima, većinom u gradovima.

Ministar poljoprivrede Anton Aprijantono objasnio je da će mere biti sprovođene sistematski. "Počećemo tako što ćemo zahtevati da živina u gradskim područjima bude držana u kavezima".

"Ako vide živinu slobodnu, zvaničnici imaju pravo da je zaplene".

Otkako je 2003. godine virus ptičjeg gripa H5N1 uništio ogromne količine živine u Aziji, u svetu je od tog virusa umrla 151 osoba, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. Većina umrlih bila je zaražena kontaktom sa domaćom živinom. SZO strahuje da bi virus mogao da mutira i da se prenosi sa čoveka na čoveka. To bi, ocenjuje SZO, dovelo da pandemije koja bi mogla odnese milione života.

XS
SM
MD
LG