Linkovi

Danas vam predstavljamo najbolje filmske trilogije


Na petom mestu se nalazi trilogija “Matriks”. Prvi film iz trilogije čiji scenario i režiju potpisuju braća Vačovski u bioscope je stigao 1999. godine. Zahvaljujući inovativnim scenama borbi I tezi o alternativnoj stvarnosti koja je gledaoce podsticala na razmisljanje – film je ubrzo postao globalni hit. Drugi I treći film snimani su jedan za drugim, a premijerno prikazani 2005. u razmaku od šest meseci, čime je održan kontinuitet priče. Drugi i treći film iz serijala Matriks predstavili su novu generaciju jedinstvenih specijalnih efekata koje je prvobitno uveo njihov prehodnik. Unutar čitave te akcije, suština filma bila je u nečem drugom – u slojevitoj priči o ljubavi, humanosti, pobuni i veri, koja se prelama u centralnom liku – Niu, koga tumači Kianu Rivs.

Na četvrtom mestu nalazi se uzbudljiva akciona naučno-fantastična trilogija “Terminator”. Prva dva filma definitivno su učvrstila položaj Arnolda Švarcenegera kao holivudskog super stara. U prvom filmu on glumi negativca, kiborga ljudskog lika poslatog iz budućnosti da ubije Saru Konor. U drugom filmu – koji je imao najveći budžet tog vremena – Švarceneger glumi robota ciji je zadatak da zaštiti ljude od drugog, savremenijeg kiborga poslatog da ih ubije. Film je ostvario najveću zaradu 1991. godine. Trilogija je kompletirana poslednjim, uzbudljivim nastavkom.

Na trećem mestu je trilogija “Gospodar prstenova”. Film je režirao Piter Džekson i sniman je u kontinuitetu, a u bioskope je jedan po jedan deo stizao tri godine za redom, u novogodišnjoj sezoni. Zasnovana na romanima J.R. Tolkina, trilogija je postigla ogroman uspeh, i oborila rekorde kada je 2004. osvojila Oskare u svih 11 kategorija u kojima je bila nominovana. Sa svakim nastavkom, popularnost trilogije je rasla, pa je svaki deo zaradio više novca na blagajnama od svog prethodnika. ‘Družina prstena”, “Dve kule” i “Povratak kralja” postavli su nove standarde za trilogija, a zauzimaju treće mesto Sinemanija liste.

Jedina trilogija na listi koja ne pripada žanru fantastike je klasik - “Kum” .Ova trilogija smatra se ultimativnom mafijaškom sagom, a prvi film u trilogiji često je smatran jednim od najvećih filmova svih vremena. Trilogija koju je režirao Frensis Ford Kopola, po scenariju Maria Puza, sa zvezdama kao što su Marlon Brando, Al Paćino I Robert de Niro, bila je prosto predodredjena za uspeh. Rečenice kao što su “daj mu ponudu koju ne može da odbije” ušle su u popularnu kulturu, a Brandovo tumačenje Don Vita Korleonea - u filmsku legendu. Ova trilogija pokazala je kako teme autoriteta, izdaje i gubitka mogu da se obrade u profitabilnom i popularnom filmu – pa je serijal “Kum” jasan izbor za drugo mesto naše liste.

Možda ste pogodili – po mišljenju kritičara Sinemanije najbolja trilogija je serijal “Zvezdani ratovi”, I to ona s kraja 70-ih godina. Reč je o filmovima u kojima Luk Skajvoker, Han Solo I princeza Lea udružuju snage u borbi protiv zla i Darta Vejdera. Trilogija je svetu donela svetlosne mačeve, vitezove Džedaja I “silu”, I tako stvorila bazu lojalnih obožavalaca. IV epizoda Ratova zvezda – “Nova nada”; V epizoda – “Imperija uzvraća udarac” i VI epizoda “Povratak džedaja” oduševile su publiku specijalnim efektima, i mada je druga, savremenija trilogija čitavo iskustvo prenela na sasvim novi nivo, prva trilogija joj je utrla put. Zbog toga su Ratovi zvezda Džordža Lukasa najbolja trilogija po oceni kritičara Sinemanije.

XS
SM
MD
LG