Linkovi

Imigracija u žiži predizborne debate u SAD


Sjedinjene Države su dostigle rekordnih 300 miliona stanovnika, a istovremeno, jedna nova anketa ukazuje da je američka javnost sve uznemirenija zbog nivoa imigracije i posebno, kako se procenjuje, 12 miliona ilegalnih imigranata koji žive u zemlji. Saradnik Glasa Amerike Majkl Bouman beleži da je, u svetlu te debate, predsednik Buš nedavno potpisao zakon o izgradnji 1100 kilometara duge ograde duž američko-meksičke granice, manje od tri nedelje uoči kongresnih izbora.

Anketa koju je nedavno sprovela jedna nezavisna istraživačka firma, ukazuje da je imigracija najvažnije pitanje za američke birače, što potvrđuje i anketarka Kelien Konvej.

”Za 53 posto izbornog tela, imigracija je najvažnije ili jedno od najvažnijih pitanja, što nije bio slučaj na prethodnim izborima.“

Birači su anketirani u 14 kongresnih oblasti širom zemlje i u četiri države u kojima se vodi tesna trka za mesta u senatu. 68 posto ispitanika je izjavilo da je nivo američke imigracije suviše visok, a samo 2 posto smatra da je suviše nizak. 70 posto ispitanika je navelo da je manje verovatno da će glasati za kandidate koji se zalažu za povećanje legalne imigracije, dok je 64 posto izjavilo da će podržati mere za doborovljnu i prinudnu repatrijaciju ilegalnih imigranata.

Kelien Konvej ističe da u pogledu toga šta učiniti sa ilegalnim imigrantima, najveći broj anketa ukazuje na dve mogućnosti: proterivanje iz zemlje ili dozvolu za sticanje legalnog statusa.

Ona kaže da je njena anketa pružila i treću opciju: strogi zakon kojim bi se radnicima bez dokumenata praktično onemogućilo da se zaposle ili izdržavaju u Sjedinjenim Državama, tako da bi im preostala jedino opcija dobrovoljnog odlaska iz zemlje. Anketom je utvrđeno da 44 posto ispitanika podržava striktno poštovanje imigracionih zakona, 31 posto favorizuje legalizovanje radnika bez ličnih isprava, dok se 20 posto zalaže za sveobuhvatnu deportaciju ilegalnih imigranata. Anketu je naručio Centar za imigracione studije, koji se zalaže za ograničavanje doseljavanja u Sjedinjene Države. Direktor tog centra, Stiv Kamarota kaže.

”Jasno je da javnost želi da ilegalni imigranti napuste zemlju.“

Kamarota dodaje da Amerikanci ni u kom slučaju nisu postali antiimigrantski raspoloženi, već da visok nivo imigracije, legalne i ilegalne, uzrokuje takav trend, jer su Amerikanci sve zabrinutiji za pravni, ekonomski i kulturni uticaj nekontrolisanog priliva pridošlica. Pristalice imigracije tvrde da je američka javnost umorna zbog imigracije - posebno ilegalne.

Predsednik Buš se založio za sveobuhvatnu reformu imigracionog zakona. Njegovim predlogom bi se ojačale američke granice, osnovao program za gostujuće radnike i obezbedile mogućnosti za sticanje legalnog državljanstva za mnoge nedokumentovane radnike koji poštuju zakon.

Senat je odobrio predsednikov predlog, ali je verzija Predstavničkog doma, odobrena prošle godine, dijametralna s obzirom da se zalaže za zakon kjoim bi se ilegalni imigranti i oni koji im pomažu, smatrali prekršiocima zakona, tako da te dve verzije treba izmiriti.

Mišel Vaslin iz Nacionalnog saveta La Raze, organizacije koja se zalaže za prava građana hispanskog porekla, kaže da svi žele da ograniče ilegalnu imigraciju, ali dodaje da je pitanje kako to učiniti na način koji je i praktičan i pravedan.

XS
SM
MD
LG