Linkovi

Marti Ahtisari: Odluka ipak do kraja 2006. godine


Specijalni izaslanik UN-a, Marti Ahtisari je o toku pregovora o budućnosti Kosova informisao Stalni savet NATO i generalnog sekretara, Jap de Hop Shefera, a o istoj temi je razmenio mišljenja i sa visokim predstavnikom EU, Havijerom Solanom. Ahtisari je odbacio mogućnost da će prezentacija njegove preporuke, planirana za kraj ove godine, doživeti kašnjenje. Najviši zvaničnici NATO uveravaju da će KFOR imati svoju ulogu u stabilnost Kosova. I pored sve češćih najava koje stižu sa različitih strana o mogućem odlaganju objavljivanja konačnog izveštaja specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija, izazvanih, pre svega, verovatnim izborima u Srbiji, ovaj diplomata je danas, nakon susreta u sedištu NATO, jasno poručio - njegov plan je da posao zaključi još ove godine.

"Prema planu mojih aktivnosti, 2006. je još uvek moja ciljna godina i nisam čuo ništa drugo od srane Kontakt grupe. Ne želim ni da sudelujem u bilo kakvim hipotetičkim spekulacijama kakve posledice po moj plan bi mogli imati mogući referendum i izbori. Trenutno, planiram da svoj predlog predstavim pre kraja ove godine", istakao je Ahtisari.

NATO, sa svoje strane, garantuje da će, bez obzira kada i kakva bude konačna odluka o statusu Kosova, KFOR i NATO će imati odredjenu bezbednosnu ulogu na Kosovu, o čemu je razgovarano u NATO iza zatvorenih vrata. Upitan za komentar da bi NATO na skorom samitu u Rigi mogao da podrži reformsko opredeljenje Srbije pozivom za članstvo u Partnerstvu za mir, generalni sekretar Saveza, Jap de Hop Shefer kaže:

«Veoma bih cenio da čujem premijera Koštunicu da javno kaže da bi Mladića trebalo uhapsiti. Cijenio bih da kaže da oni koji podržavaju Mladića treba da budu pronadjeni i uhapšeni. Želeo bih da vidim Akcioni plan ne samo na papiru, već i na delu. Akcioni plan je dobar, ali neophodna je akcija".

XS
SM
MD
LG