Linkovi

Ramsfeld očekuje da će sa samita u Rigi stići poziv za širenje NATO


Američki sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld, izrazio je optimizam u vezi sa skorim proširenjem NATO-a, uključujući i članstvo Hrvatske u Zapadnom vojnom savezu.

"Lično vjerujem da je NATO-u uveliko koristilo dosadašnje širenje. Imamo pozitivno mišljenje u vezi sa priključivanjem novih zemalja. Impresioniran sam reformama koje Hrvatska preduzima i ostvarenim napretkom. Vjerujem da će već sa samita u Rigi stići signal da je NATO savez zainteresovan za dodatno proširenje", kazao je Ramsfeld nakon sastanka sa hrvatskim premijerom, Ivom Sanderom u Pentagonu.

Ramsfeld je još rekao da su Sjedinjene Države zadovoljne hrvatskim angažmanom u očuvanju globalne bezbjednosti, naročito u Avganistanu.

Hrvatski premijer je dodao da je Hrvatska svakako dio antiterorističke koalicije.

"Tokom 1990-tih prošli smo kroz teško razdoblje. Mi znamo što znači međunarodni terorizam. Ono što je Slobodan Milošević napravio u bivšoj Jugoslaviji - to je bio terorizam," rekao je hrvatski premijer.

Sanader se prethodno u Bijeloj kući sastao sa predsjednikom Bušom, koji mu je pružio uvjeravanja da će SAD podržati člantsvo Hrvatske u NATO.

"Vjerujem da je u interesu svijeta da Hrvatska bude u NATO-u i EU", kazao je Buš ističući da bi Hrvatska u Sjevernoatlanskoj vojnoj alijansi mogla da bude 2008.

XS
SM
MD
LG