Linkovi

Karijes zuba bolest koja pogadjaju ljude širom sveta


U poslednjih 150 godina, zubari su pokvarene zube punili metalnim plombama. Taj metal sadrži živu i danas neki ljudi dovode u pitanje bezbednost njegovog korišćenja.

Ove srebrne plombe koje stomatolozi koriste kako bi popunili rupe u kvarnim zubima su mešavina nekoliko metala, uključujući živu, metal koji može da proizvede otrovna isparenja. Živa takodje može da utiče na funkcionisanje mozga i bubrega. Kanada, Britanija i Norveka zabranile su upotrebu plombi sa živom. Neki pacijenti ih takodje ne žele.

»Ako se živa ne upotrebljava pri vakcinaciji dece, ona svakako nije dobra ni u mojim ustima».

Američka Uprava za hranu i lekove je preporučila dalja istraživanja uticaja plombi sa živom, posebno kod dece i trudnica. Studija objavljena u aprilu pokazala je da su plombe koje sadrže živu bezbedne za upotrebu u dečijim zubima. Studiju je obavio američki Nacionalni institut za zdravlje, a Sonja Mekkinli je predvodila tim istraživača.

»Mislim da stomatolozi i roditelji mogu da budu veoma sigurni u rezultate ove studije i da mogu i dalje da prihvataju srebrni amalgam za plombe,» kaže ona.

Studija je obuhvatila više od pet stotina dece uzrasta izmedju 6 i 10 godina. Deo njih dobio je plombe sa živom, a deo – plombe bez žive.

»Ustanovili smo preko ispitivanja inteligencije i ostalih aspekata funkcija mozga, kao i funkcija bubrega, da je grupa kojoj je su stavljene plombe sa živom imala potpuno iste rezultate kao ona kojoj su stavljene plombe sa drugim materijalima.

Amalgam na bazi žive je čvrst, otporan i relativno jeftin. On se brzo stvrdnjava i može da bude korišćen ispod desni. Doktor Ed Hjulit iz američkog Udruženja stomatologa kaže da je strah u vezi sa živinim plombama iracionalan.

«Da bi se pojavio najmanji znak problematičnog uticaja plombi sa živom, osoba bi trebalo da u isto vreme ima 500 plombi u svojim ustima».

Američko Udruženje stomatologa pozdravlja dodatna ispitivanja bezbednosti plombi sa živom, ali navodi da su brojni dokazi do sada pokazali da je živin amalgam bezopasan.

XS
SM
MD
LG